Home » Utdanning og jobb for fremtiden » Tettere på naturen og hverandre
Sponset

Solveig og Jenny-Louise var egentlig ikke helt klare for å flytte hjemmefra. Likevel tok de sats, og flyttet inn på internatet på Tomb videregående skole. Det har de ikke angret på. I dag har de fått nye venner for livet, og tilbringer størstedelen av dagene ute i naturen.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å flytte hjemmefra ennå. Jeg er veldig «familiedalt», og trodde ikke jeg skulle klare å flytte. Jeg bestemte meg likevel for å bli med på en Tombcamp, der 10. klassinger kan flytte inn på skolen en helg. Da ble jeg solgt, forteller Solveig Culley Enger (16), og ser bort på sin rykende ferske bestevenninne, Jenny-Louise Erwin (16).

Begge jentene var på Tombcamp, og forelsket seg helt i skolen og stedet. Da høsten kom, pakket de bagene sine og flyttet inn.

Tomb har eget søknadsskjema. Søknadsfrist 1 mars. KLIKK HER FOR Å SØKE!

Mye friluftsliv

Både Solveig og Jenny-Louise har valgt VG1 naturbruk med friluftsliv som valgfag. Man kan også velge hest eller landbruk.

– Jeg har vært speider siden andreklasse, og er vant med å være på tur og sove ute, sier Jenny-Louise, og legger til at hun var litt skolelei etter ungdomsskolen.

–  Jeg ville gå et sted der det var mye praksis. Her er det så sosialt og fint, og jeg får være mye ute og jobbe med dyr. Det er mye mer veksling mellom praksis og teori her, i hvert fall det første året. Ungdomsskolen var et slit med lekser og prøver, sier hun.

– Det er lekser og prøver her og da, skyter bestevenninnen inn.

– Jo, men det går greit, så lenge vi får være så mye ute og ha så mange praktiske fag i tillegg, sier Jenny-Louise.

Dersom man velger naturbruk, kan man også fordype seg i realfag, og forberede seg til veterinær- eller andre høyskolestudier. De to humørsprederne på Tomb har begge tenkt å fortsette på naturbruk, og ta videre studier etterpå. Solveig vil bli jordmor, mens Jenny-Louise ikke helt vet hva hun vil bli. Kanskje noe innen dyrevelferd.

Å bo på internat kan være et godt alternativ når en skal flytte hjemmefra for første gang. Les mer her!

På Tomb vgs. foregår mye av undervisningen ute i naturen. Foto: Fredrik Arff

Tomb har eget søknadsskjema. Søknadsfrist 1 mars. KLIKK HER FOR Å SØKE!

Tidligere herregård

I tillegg til det sosiale på skolen, og alle vennskapene de har knyttet, trekker jentene frem beliggenheten som noe av det beste på Tomb.

– Skolen ligger veldig fint til, på en tidligere herregård. Det er skog og sjø rett ved, og vi har stall med hester og fjøs med gris, ku og sau, sier Solveig.

– I hagen utenfor skolen, ligger det en kjempefin park med Norges største hasseltre-allé. Vi har også flere dammer med ender i parken, sier Jenny-Louise.

Om ettermiddagen, når skoledagen er ferdig, går jentene gjerne en tur i skogen, eller i parken rundt skolen. Har de lyst til å ta seg en ridetur, er det bare å spørre noen av elevene som har med sin egen hest. Ellers blir det mye kortspill og prating i peisestuen. Det arrangeres også ukentlige aktiviteter i gymsalen, og både elever og lærere er med.

Nærhet til natur og dyr får man mye av på Tomb vgs. Foto: Fredrik Arff

Lærerne er tett på

Lærerne på Tomb er tett på elevene, både i klasserommet og utendørs. De gjør alt de kan for at ingen elver skal glippe.

– Vi merker at lærerne her bryr seg mer her enn andre steder, sier Jenny-Louise.

– Dette er noe helt annet enn en vanlig skole. Jeg er veldig glad for at jeg søkte meg hit, legger Solveig til, og får ivrige nikk fra sidelinjen.

Tomb har eget søknadsskjema. Søknadsfrist 1 mars. KLIKK HER FOR Å SØKE!

Les mer om Tomb på skolens Facebook og Instagram

Tekst: Marte Frimand, [email protected]

FAKTA OM TOMB VGS

– Tomb er en friskole som ligger i Råde i Viken, midt mellom Moss, Fredrikstad og Sarpsborg.
– På skolen går det 280 elever fra hele landet. Omlag 180 bor på internatet.
– Man kan velge mellom fire utdanningsprogram: VG1 naturbruk, bygg- og anleggsteknikk, teknologi- og industrifag og studiespesialisering.
– Ved studiespesialisering, kan man også velge friluftsliv, og man får være ute med ulike aktivitetstilbud en hel dag etter lunsj.
– Elevene kan ta både jegerprøven, båtførerprøven, livredningskurs, våtkort og brattkort på skolen.

Neste artikkel