Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Bli med på å forme fremtidens Norge – Ta maritim utdanning!
Sponset

Norge har seks ganger så mye hav som land, og over 70 prosent av jordens overflate er dekket av hav. Det gjør Maritim utdanning til ettertraktet kompetanse, både til sjøs og på land.

Even (17) går VG2 Maritime Fag på Skoleskipet Gann. Han er oppvokst ved sjøen og har lenge drømt om å bli styrmann.

– Jeg synes også det er mye lettere å lære i praksis. Da er det en stor fordel å gå den yrkesfaglige veien, hvor man er lærling som enten matros eller motormann, i tillegg til mye relevant praksis på videregående, sier Even.

Neste år venter læretid i bedrift som en del av utdannelsen. Den håper han å ta som matros i utenriksfart.

– Jeg har veldig lyst til å benytte muligheten til å oppleve verden før jeg får mange forpliktelser hjemme, smiler han.

Les mer om Maritim Karriere her.

Hører hjemme på sjøen

I motsetning til Even, har ikke Theodora (21) alltid visst at hun ville jobbe på sjøen. Som skolelei etter ungdomsskolen ønsket hun en yrkesfaglig retning for å studere noe praktisk og komme raskt i jobb. Hun startet på VG1 på Skoleskipet Gann, og det gikk ikke lang tid før hun innså at det var på sjøen hun hørte hjemme.

Nå er drømmen å bli maskinsjef, og Theodora har startet maskinoffisersutdannelsen på Fagskolen i Ålesund. Her beskriver hun læretiden som innholdsrik, spennende og utfordrende.

– Skoleskipet Gann gav meg et grunnlag jeg ikke ville fått på noe annen skole. I læretiden får du faktisk jobbe, tjene penger, oppleve og erfare under utdanning, men da må du velge yrkesfag, forteller hun.

Et av Theodoras beste øyeblikk var da hun ble utpekt som Maritim Karriere Ambassadør. Det fikk henne virkelig til å innse hvor store muligheter en maritim utdanning gir for fremtiden, samtidig som hun kan inspirere andre.

Velg noe du liker

Deres aller beste råd til deg som skal velge utdanning og karriere, er å velge noe du brenner for. Jobben er en stor og viktig del av livet, og da er det viktig å jobbe med noe du syns er gøy.

– Ikke tenk at det du velger nå er det du må jobbe som resten av livet. Velg noe du tenker kan gi deg et grunnlag til senere, og gi deg en gøy hverdag her og nå, sier Theodora.

– Det er et hav av muligheter der ute, avslutter Even.

Vil du forme Norge i fremtiden? Velg maritimt du også.

Av Merete Låstad

Next article