Home » Velg fagutdanning » Bygg- og anleggsteknikk: Perfekt for deg som er kreativ og liker å være i aktivitet
Sponset

Både Tobias Utheim Olsen (18) og Isak Krokmo (19) var lei av skolebenken etter ungdomsskolen. Som lærlinger får de en variert og spennende hverdag.  

– Jeg ønsket meg en mer variert og fysisk hverdag der jeg fikk bruke mine kreative egenskaper i fysisk arbeid, og siden jeg er glad i å jobbe i team med små og store oppgaver, ble det til at jeg valgte Bygg- og anleggsteknikk, sier Tobias.

Han forteller at faren jobber i byggebransjen, og at dette var med på å vekke interessen for faget.

– Jeg har også alltid likt å bygge selv – alt fra trehytte i hagen hos kompisen min, til arbeid på sløyden. Fra jeg var liten har jeg sett opp til dem som går i arbeidsklær og bygger store konstruksjoner, og jeg har alltid hatt et ønske om å være en del av det, sier han.

Fint sted å være

Også Isak Krokmo var ute etter en utdanning og et yrke der han fikk være i fysisk aktivitet og kunne bruke hendene.

– Det å sitte på kontor er ikke noe for meg ennå i alle fall, sier han.

Etter å ha vurdert elektro og TIP, falt valget på Bygg- og anleggsfag, og etter to år på skolebenken gikk både han og Tobias ut i lære i bedriften Consto i Tromsø.

– Dette var en bedrift jeg kjente godt til fra før, for både onkelen og storebroren min jobber her . Det å komme som lærling i Consto var helt supert. Jeg ble godt tatt imot fra starten av og blir behandlet som en helt vanlig ansatt, sier han.

Store prosjekter

Heller ikke for Tobias var Consto et tilfeldig valg da  han skulle ut i lære. Det er der faren jobber, og han kjente godt til bedriften.

– Jeg har hørt mye om selskapet. Consto leverer store prosjekter både i Tromsø og i resten av landet, og kjører du rundt i Tromsø vil du se Consto-bannere flere steder. De har bygget en ny fløy for sykehuset, og har i dag flere store boligprosjekter som Bjerkaker sjøpark og Workinntoppen, der vi jobber nå, sier han.

Det å kunne jobbe for en landsdekkende entreprenør med base i Tromsø syns han er positivt.

– Det gjør at det er lett å få til et møte med sjefer og andre i administrasjonen, sier Tobias.

Variert opplæring

Tobias forteller at også han er veldig fornøyd med læretiden sin, og allerede fra første dag ble han tatt godt imot. Informasjonen både fra ledelsen og dem han jobber sammen med på byggeprosjektene har vært god hele veien.

– Byggeplassledelsen gir meg muligheten til en variert og riktig opplæring der de tilrettelegger og passer på at jeg kommer innom alle opplæringsoppgavene under læretiden min, sier han.

Nå er Tobias i gang med å forskale, armere og støpe en trapp med repos, og dette er en siste prøve før fagprøve sommeren 2019.

Spennende oppgaver

Også Isak er ferdig med tre halvår som lærling.

–  Hvis alt går etter planen, kan jeg ta fagbrevet om et halvt år, sier Isak, og legger til at han synes tiden hos Consto har gjort ham godt forberedt.

– Jeg får varierende arbeidsoppgaver, så arbeidsdagene kan se ganske forskjellige ut, men som regel arbeider jeg  på et prosjekt sammenhengende i en uke, før jeg får nye oppgaver, sier han.

For tiden jobber han på Norges største boligutbygging utenfor Oslo; Workinntoppen i Tromsø.

Der skal det bygges totalt 15 blokker, og Isak har så langt vært med på å bygge fire av dem.

Penger fra første dag

– Jeg anbefaler gjerne Bygg- og anleggsteknikk til andre. Dette er en linje som passer godt for alle som liker å bruke hendene og er litt kreative, sier Isak.

Det at du får ferdigheter du vil ha glede av resten av livet og samtidig treffer nye folk i alle aldre, mener både han og Tobias er positivt.

–  I tillegg tjener du penger fra første dag og får en godt betalt jobb når du er ferdigutdannet. Bygg- og anleggsteknikk er helt klart en linje som passer godt for dem som er lei av å sitte inne med lekser, og trenger å bruke kroppen og energi på et stykke arbeid. Hele tiden ser du fremdriften på arbeidet du gjør, og det gir virkelig motivasjon til å stå på videre, sier Tobias.

Neste artikkel