Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » De som bygger landet vårt
Sponset

Satsingen på yrkesfaglig utdanning er viktig for samfunnet. Vi trenger flere fagarbeidere. 

En undersøkelse utført av Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) viser at tretti prosent av norske ungdomsskoleelever opplever press til å velge studiespesialisering fremfor yrkesfag.

Emil Fallet Kristoffersen og David Randem er begge lærlinger hos OneCo, et industrikonsern med kjerneaktiviteter innen elektro og automasjon. De er fornøyde med valgt yrkesretning.

– Jeg valgte vel dette faget fordi det er så stor etterspørsel etter fagarbeidere i dette yrket, og det gir meg muligheten til å være sikret jobb i mange år fremover, forteller Kristoffersen.

– Det er jo også veldig spennende, samt at det er bra opplæring og fine arbeidstider. Pluss at jeg får egen bil, verktøy, og klær til alt slags mulig vær, legger han til.

Nyttig kunnskap

Kristoffersen har allerede lært mye nyttig og spennende, forteller han.

– Det viktigste jeg har lært er hvordan man skal kveile kabel sånn at det skal ligge pent og skal være lett for neste mann å ta det opp igjen.

– Og selvfølgelig fargekoden er veldig viktig å kunne. Den sitter allerede i hodet etter en halvannen måned i jobben, forklarer han. 

Godt arbeidsmiljø

Årets kompetansebarometer utført av NHO viser at seks av ti av selskapets medlemsbedrifter etterspør yrkesfaglig utdanning.

Randem er fornøyd med mulighetene som finnes i selskapet.

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg ville ha en jobb som var praktisk, og jeg fikk høre at det var mye varierende vi ville være innom. Derfor syntes jeg det hørtes spennende ut og ville prøve telekommunikasjonsmontør faget, sier Randem.

– Det er mange gode kollegaer, som er veldig hjelpsomme, så man får det man trenger som lærling. Enda firmaet er så stort som det er. 

Han trekker fram en jobb tur til Kirkenes tidligere i år som noe av det morsomste han har fått være med på.

– Jeg har lært utrolig mye av det grunnleggende innenfor faget jeg utdanner meg i, pluss litt til. Det var veldig spennene å få ta turen fra hovedstaden og helt opp til nord, og se hvordan ting gjøres der kontra her nede.

Selskapet gir Randem utfordringer han må håndtere på egenhånd, noe han hevder er viktig når han skal videre ut i arbeidslivet.  

– I et så stort konsern er det mange veier og muligheter. Jeg håper selv på at jeg kan holde meg innenfor firmaet, mens jeg går litt oppover i stillinger over tid.

Av: Julie Malvik, [email protected]

Next article