Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Fagbrev i elektro: En utdanning med mange muligheter
Velg fagutdanning

Fagbrev i elektro: En utdanning med mange muligheter

Foto: Robert Wallmann/ ifi.no

Mads Clemmetsen valgte å ta fagbrev i elektro. Det har han ikke angret på. 

Det var slett ikke opplagt at Mads Clemmetsen skulle bli elektriker. Valget tok han først like før han skulle søke. I dag er han veldig glad for at han valgte nettopp det.

– Det er mange muligheter innen elektro, og hvis man ikke liker å jobbe som elektriker, kan man alltids videreutdanne seg, sier han.

Det første året syntes han var vanskeligst.

– Det var veldig tungt det første året, men det andre året gikk det veldig bra. Førsteåret går egentlig ut på å skjønne hva strøm er for noe. Det var først etter å ha vært på utplassering, og fått sett det i praksis, at jeg forsto hvordan det fungerte, sier Clemmetsen.

Kort utdanning

Det han synes er bra med med elektrikerutdanningen, er at det er en relativt kort utdanning med veldig mange muligheter. Etter å ha tatt fagbrev i elektro, kan du enten finne et spennende jobb eller utdanne deg videre. Dessuten har du mange ulike arbeidsområder å velge mellom.

– For å bli elektriker er det to år på skole og to og et halvt år som lærling. Og du får betaling som lærling, sier Clemmetsen.

Han synes det var fint å ta en utdanning som ga han mulighet til å komme seg raskt ut i arbeidslivet og begynne å tjene penger. Han misunner på ingen måte folk som velger lengre utdanning.

– Når du er ferdig utdannet elektriker, kan du begynne å tjene penger med én gang. Da har du kanskje allerede et hus før de andre er ferdig på skolen. Og de tjener egentlig ikke så mye bedre heller, sier Clemmetsen.

I dag jobber han i en i Oslo.

– Da jeg var ferdig som lærling, begynte jeg å jobbe i en bedrift i Oslo, hvor jeg får anledning til reise rundt i hele Norge som elektriker.

Mange muligheter

Du har også anledning til å ta videreutdanning på fagskole eller høyskole. Etter to år på fagskole, er du utdannet fagtekniker og kan starte egen bedrift. Og om du fortsetter på høyskolen, kan du videreutdanne deg til ingeniør.

Clemmetsen mener også at det er gode fremtidsmuligheter innen elektrikeryrket.

– Strøm er fremtiden. I dag er det jo  mye snakk om fornybare energier. Dessuten må jo alle boligene oppdateres på alt det elektriske hele tiden, så det er jobb for alle i fremtiden, sier Clemmetsen.

Uansett anbefaler han andre unge å ta yrkesfag.

– Jeg ville helt klart valgt å gå yrkesfag, for da har du veldig mange muligheter og du får prøvd et fag. Hvis du velger å gå idrett eller allmenn, så forflytter du egentlig bare valget ditt, avslutter Mads Clemmetsen.

Av Sissel Nilsen

Next article