Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Frisøryrket – en lidenskap mer enn en jobb
Velg fagutdanning

Frisøryrket – en lidenskap mer enn en jobb

Frisør
Frisør
Foto: Getty Images

Er du sosial, elsker hår, mennesker og mestringsfølelse? Kunne du tenke deg en utdannelse som bare tar fem måneder og gir deg sikret jobb i fremtiden? Da er frisøryrket noe for deg!

Marie Hansson har fulle dager hos Sayso på Storo i Oslo, men tar seg tid mellom klipp, strip og farge til å fortelle om jobben hun elsker:

avatar

Marie Hansson

Frisør hos Sayso på Storo i Oslo

– Jeg har alltid synes det har vært morsomt med hår, og begynte tidlig å spørre venner om ikke de ville ha noen striper eller kanskje prøve å klippe lugg. Jeg kjøpte hjemmefarger og satte i gang. Heldigvis var mamma frisør, så gikk det helt galt, kunne hun alltids rette opp, sier Marie.

Rullerende opptak og skolestart to ganger i året

Marie gikk på Norsk Frisørskole som holder til i fem storbyer i Norge, og i Stockholm. Her tilbys fem intensive måneder hvor det først legges vekt på grunnleggende klippeteknikker og fargeteori, så makeup og stilhistorie. Etter det er det praksis ute i salong og kundedager på skolen. Marie forteller om et høyt tempo da hun gikk på Norsk Frisørskole.

– Ja, det gjaldt å ha tunga rett i munnen, men det var kjempegøy! Det er mye som skal settes sammen i system. Først brukte vi dukker, men etterhvert stilte venner og kjente opp som modeller.

Marie har nå jobbet fem år i Raise-kjeden, som er en av Europas største og ledende hair&beauty-konsern. De har i dag 143 salonger, 1 000 medarbeidere, seks frisørskoler og sitt eget inspirasjons- og konferansesenter. Dagene hos Sayso er stort sett fullbooket, men noe av det Marie liker best ved frisøryrket er faktisk friheten.

– Du er litt din egen sjef når du er frisør. Du bestemmer din egen arbeidsdag og kan jobbe mye når det er mye å gjøre, og litt mindre når det er rolig. Du kan jobbe på provisjon og styre dine faste kunder inn på de dagene og klokkeslettene som passer deg.

Hobbypsykolog og menneskekjenner

Du har kanskje selv sittet hos frisøren og tømt deg for tunge tanker på dårlige dager. Frisører er vant til å lytte til kunders åpenhet, mens de står og jobber. Selv om det sitter flere rundt som kan få med seg det som blir sagt, så kan det være godt å snakke med en som ikke er deg nærmest.

– Ja det er mange som får en tillitt. Det oppfattes som et trygt sted å åpne seg. Etterhvert som man har jobbet litt, blir man litt menneskekjenner. Det burde nesten vært en del av utdanningen og lære litt pedagogikk og psykologi. Det er mange som har hatt tøffe liv, sier Marie.

Mange muligheter

Selv om Marie har fulle lister, så gjør hun enda mer enn å stå i salongen.

– Jeg er så heldig at jeg er med i et kreativt team som blant annet jobber med å style til reklameplakater til Sayso. Det er det som er så fint med det å være frisør, det er så mange muligheter. Det aller beste med å være frisør er at jeg kan være kreativ og klarer å utføre den ideen jeg har i hodet og få det til hos kunden, så de blir fornøyde. Det er jo et håndverk og jeg har skikkelig yrkesstolthet, avslutter Marie før hun løper til dagens første kunde.

Av Cathrine Naglestad, [email protected]

Next article