Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Gjør som Elias og Stine – velg fagbrev i yrkesfag
Sponset

Elias og Stine er to ungdommer som har valgt å ta fagbrev. Et valg ingen av dem ser ut til å angre på. Begge to ser frem til noen spennende år som lærling i et yrke med stor etterspørsel.

Elias er 19 år, og er andreårslærling innenfor kjemiprosess på Elkem Thamshavn i Orkanger, mens Stine er 17 år og skal begynne som lærling hos Elkem i Kristiansand nå i høst.

På spørsmålet om Elias trives på Elkem levner energien i svaret ingen tvil.

– Jeg synes det er kjempeartig. Det er mye frihet under ansvar, og du jobber under veldig trygge rammer. Jeg angrer ikke på valget mitt.

Elias synes i tillegg arbeidsmiljøet på Elkem er eksepsjonelt godt.

Med TIP som utgangspunkt

Både Elias og Stine har gått på TIP. På spørsmål om hvorfor Stine valgte TIP sier hun:

– Aller først ville jeg gå allmennfag, men slo det fra meg fordi jeg var skolelei. Jeg endte til slutt opp med TIP. Jeg ble nok litt påvirket av far min som er utdannet maskinist.

Stine har valgt å bli lærling i prosessteknikk, og er veldig spent på hvordan arbeidsdagen blir.

– Jeg skal jobbe på Karbon, og der finnes det to avdelinger, pakkeavdeling og produksjonsavdeling. Personlig er jeg mest spent på arbeidsoppgavene i produksjonen. Men ved at jeg er lærling skal jeg ha opplæring på begge avdelingene.

Samme arbeidsgiver, ulik arbeidsplass

Arbeidsoppgavene deres er relativ lik, men Elias jobber innenfor en annen type produksjon enn det Stine kommer til å jobbe med.

– Jeg jobber i produksjon av silisium. Arbeidsoppgavene mine er varierte, men går i hovedsak ut på å tappe metall fra ovn i øser, og sjekke om kvaliteten på silisiumet er optimalt. Jobben krever en kombinasjon av teoretisk og praktisk arbeid. Noe som passer meg ypperlig, sier Elias.

Elias fikk vite om mulighetene i Elkem ved at Elkem er hjørnestensbedriften på stedet hvor han bor, mens Stine fikk vite om muligheten via to venner som tidligere har tatt fagbrev hos Elkem.

– Da jeg skulle velge linje var jeg usikker på hva jeg skulle velge, men da jeg nevnte til læreren min at jeg har venner som har tatt fagbrev på Elkem, anbefalte han meg å teste ut om dette kunne passe for meg også, sier Stine om hvorfor valget falt på Elkem.

Les mer om lærlingmuligheter i Elkem her.

Av Oddvar Meyer

Next article