Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Hjelper kunder med bedre selvfølelse
Sponset

For Ida Estensen er noe av det beste med frisøryrket å kunne være til hjelp for andres selvfølelse. I tillegg mener hun at man vokser veldig som person, og får utfordret seg selv gjennom lærlingtiden. 

Ida Estensen (19) fullførte lærlingtiden sin hos Våg Frisør i Tønsberg i juni, og har nå svennebrev i frisørfaget. Hun er fornøyd med å ha en fullført utdannelse i så ung alder, og gleder seg til veien videre innen faget. 

– Jeg valgte frisørfaget for å jobbe praktisk og fordi jeg alltid har hatt interesse for hår og styling, sier Ida. 

Hun legger til at det er mange fordeler med å velge yrkesfag.

– Selv synes jeg det er tungt med mye teori, mens her kan jeg jobbe med faget jeg elsker hver dag. Det er også en fordel å kunne tjene penger under utdanning og få en utdannelse på papiret når lærlingtiden er over.

Positive utfordringer i lærlingtiden

I lærlingtiden har Ida jobbet i frisørsalongen, men hun har også fått utfoldet seg gjennom diverse oppgaver fra opplæringskontoret. 

– Det har vært fotokonkurranser med forskjellige frisyrer som tema og andre kreative oppgaver. Jeg ble også spurt om å delta i NM, som var en spennende opplevelse. Da fikk jeg prøve noe nytt og utfordrende. Jeg har også hele tiden blitt godt fulgt opp og fått hjelp av veileder, og møtt andre lærlinger, sier hun.

Ida tror mange vokser på lærlingtiden. Blant annet ved å bli mer komfortable rundt det å snakke med mange mennesker i løpet av en arbeidsdag.

– Gjennom lærlingtiden i salong får man utfordret seg selv sosialt fordi man møter nye kunder hver dag. Det kan være skummelt og helt nytt, men det blir en hverdag. Etter hvert blir det lettere å prate med fler. Det er et sosial yrke, og med tid får man bygd gode relasjoner til kundene. 

Det beste med frisøryrket

Hun forteller videre at som frisør får man etter hvert egne kunder som kommer igjen og igjen. 

– Alle frisører har sin egen teknikk. Som frisør kan man tilrettelegge selv og legge personlighet i arbeidet. Det beste med yrket er å se en stor forandring bli til og å kunne være til hjelp for andre. Hår har mye å si på selvfølelsen og det er gøy å få kunden fornøyd. Det er mange takknemlige kunder, og det er gøy å se kunder glede seg til å komme og føle seg freshe når de går ut, sier Ida med et smil.

Selv om hun ikke vet helt hvor karrieren fører henne videre, føler Ida at hun har valgt rett med både yrkesfag og frisørfaget.

– Det er mye spennende å utforske i yrket. Jeg synes styling innenfor TV- og filmbransjen virker veldig interessant. Med stor interesse for generell styling synes jeg det kunne vært gøy å kombinere disse tingene.  

Tekst: Amanda Kjærvik Sundbø


Birta Astrosodottir er lærling i blomsterdekoratørfaget hos Klemmetsby Blomster AS i Tønsberg.
Foto: Flink Media

Å skape noe til livets høydepunkter

En miks av kreativitet, lysten til å skape noe vakkert av noe levende og en masse variasjoner er noe lærling i blomsterdekoratørfaget Birta Astrosodottir trekker frem når hun blir bedt om å nevne det viktigste for hennes valg av yrkesfag. 

Bestemte seg allerede første året

Birta startet læretiden i august i år etter to år på videregående. Men valget om å satse på en karrierer som blomsterdekoratør kom under VG1.

– Jeg gikk på interiør første året på skolen, men ettersom jeg satte meg inn i de ulike retningene og forsto mer om faget ble jeg overbevist om at dette var noe å satse på. Det er ikke så lenge siden jeg startet læretiden, men har allerede lært masse. Mye av det jeg allerede kan fra skolen har kommet til nytte. Forskjellen fra skole og det å jobbe med dette hver dag i en butikk, er tempoet. Det går veldig fort og det er faktiske ganske komplisert og mye å sette seg inn i, men det gjør det bare ekstra moro å, smiler Birta.

Sesongvariasjoner

Læretiden skal Birta gjennomføre hos Klemmetsby Blomster AS sentralt i Tønsberg. Blomsterbutikken er en del av Interflorakjeden og har fire ansatte. Det at det er en relativt liten butikk ser Birta som positivt.

– Det er mye å gjøre og jeg jobber akkurat nå med dekorasjoner i høstlige farger som litt brunt, gult og oransje. Blomster og planter som er mer hardføre i forhold til kulde slik som lyng. Sommeren er over for denne gang og nå går det fort mot jul og juledekorasjoner. Det er faktisk veldig mange ulike teknikker som vi må lære og som brukes til forskjellige oppsatser og buketter. Det er ulik fremgangsmåte for en bårebukett og en brudebukett eller kranser til ulike anledninger, forteller Birta.

Ønsker mer fokus på faget    

Faget blomsterdekoratør synes Birta det er litt lite snakk rundt. Mange andre yrkesfag får mer oppmerksomhet og dette tenker lærlingen hos Klemmetsby er synd.

– Det er lite snakk om faget og jeg tenker at flere burde prøve dette. Liker en å jobbe med levende ting og bidra til noe vakkert til festlige anledninger eller andre av livets viktige faser er dette noe jeg kan anbefale. Mange tenker at det bare er å jobbe i en butikk. Men det går an å jobbe med eventer eller jobbe for seg selv. Det er mange muligheter i en bransje som trenger flere dyktige mennesker. Ikke minst er det sosialt, ler Birta før hun må haste videre for å ta imot ordre som kommer inn på telefon og mail til butikken i Tønsberg.   

Tekst: Christian Råve


Harris viser frem en henger han nylig har vært med på å foliere. Foto: Flink Media

Første lærling i bedriften

Harris Panumariovas er lærling i Et Cetera Profil AS (ETC). Han valgte yrket fordi han liker pirkejobb, og det å jobbe med hendene. Dessuten er han i samme bransje som både far og bror.

Harris Panumariovas (18) begynte som lærling i ETC i august 2021. Han gikk rett fra VG1 og inn i lærlingtiden. 

– Det er en mulighet hvis man ikke liker skole, men liker praktisk arbeid. Jeg hadde også praksis en dag i uka på VG1 i forskjellige bedrifter. 

Han poengterer at yrkesfag kan være en god mulighet for flere. Det finnes så mange yrker og bransjer man kan ta fagbrev og svennebrev i at de færreste vet om alle mulighetene.

– Det er positivt å komme ut i arbeid og få lønn med en gang. Du må bare vite hva du vil bli først, sier Harris.

Fornøyd med valg av lærling og bedrift

Et Cetera AS er et reklamebyrå med produksjon (profileringsdesign) i Tønsberg. Tjenestene de tilbyr innebærer blant annet bildekor som logodekor, helfoliering og beskyttelse. I tillegg produserer de blant annet skilt, print og trykk, arbeidsklær/produkter, firmagaver og nettsider.

Harris kontaktet ETC selv, og fikk prøve seg med sommerjobb før han startet som lærling i bedriften.

Fredrik Vedvik er daglig leder i Et Cetera Profil AS. 

– Harris er vår første lærling og vi er superfornøyde med ham, sier Fredrik. 

Harris er også selv veldig fornøyd med valget av bedrift.

– Det kunne ikke vært bedre. Jeg får alt jeg trenger av utstyr til skole og jobb, og jeg trives veldig med denne typen jobb. Det er et veldig bra miljø her. Når det er tid til litt tull er det helt greit, men samtidig tar alle arbeidet seriøst. Jeg trives med pirkete arbeid og å jobbe med hendene. Det beste er foliering av bil. Det er heller ikke det samme som skjer hver dag på jobb. En dag kan det hende vi drar til Sandefjord for å foliere en gravemaskin, for eksempel.

Familieyrke

– Faren min jobber med akkurat det samme i en annen bedrift. Det er derfor jeg ble interessert og gikk i hans fotspor. Nå har også broren min bestemt seg for å gå i våre fotspor. Bare i Tønsberg er det elleve bedrifter som driver med dette, og vi har mye å gjøre her, sier Harris, og poengterer at det er et tydelig marked for det de tilbyr innenfor profileringsdesign.

På spørsmål om hva planen er videre, er Harris klar i talen. 

– Det er dette det her jeg vil drive med, svarer han uten å nøle.

Tekst: Amanda Kjærvik Sundbø

Next article