Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Startet som lærling – har toppstilling i dag
Sponset
avatar

Hans Olav Henriksen

Crew Manager, Hurtigruten

I 1996 valgte Hans Olav Henriksen (41) å mønstre på et fryseskip som dekkslærling. Valget hans åpnet mange dører og i dag innehar han stillingen som Crew Manager i Hurtigruten hvor han har ansvaret for 1 600 sjøansatte. 

– Jeg fikk fagbrev som matros i 1998 og det ble startskuddet for en veldig spennende karriere hvor jeg har klatret i gradene og blant annet arbeidet som styrmann, overstyrmann og kaptein. I disse jobbene har jeg både sett norskekysten, men også arbeidet på cruiseskip i Karibien, i offshorebransjen blant annet i India og på konstruksjonsskip utenfor Vest-Afrika, forklarer Hans Olav Henriksen.

Bred erfaring var avgjørende

Hans Olav startet i jobben som Crew Manager i Hurtigruten i 2017. I denne stillingen har han det overordnede ansvaret for at alle Hurtigrutens skip er bemannet i henhold til rederiets behov og gjeldene nasjonalt og internasjonalt regelverk.

– At jeg startet som lærling, har gått alle gradene, og både arbeidet her i Norge og andre steder i verden gjør at jeg har mye kunnskap om hva som gjelder og faktisk foregår om bord på et skip. Denne kunnskapen var avgjørende for at jeg fikk den stillingen jeg har i dag, forklarer han.

Mange muligheter

– En maritim utdanning kan gi deg svært mange muligheter og jeg er en stor fan og pådriver for yrkesfagene. Det gir ungdommen den ballasten de trenger senere i karrieren og de får nærmest uante muligheter hvis de starter med et yrkesfag. Det handler mye om hvor du selv vil.

– Siden jeg brenner for yrkesfagene er det også veldig artig at stillingen min i dag innebærer det øverste ansvaret for at lærlingeordningen om bord på de 13 skipene vi har i Hurtigruten fungerer som den skal. I tillegg sitter jeg også i styret for Opplæringskontoret for Maritime Fag – Nord i Tromsø, fortsetter han.

– Vi har mangel på yrkesfaglærte i Norge og derfor er det et stort behov at flere velger å ta en yrkesfaglig retning, noe jeg vil anbefale, avslutter Hans Olav.

Av Tom Backe, [email protected]

Next article