Sørheim Stokkan går siste året på den toårige fagskoleutdanningen "Motedesigner og Modellør" ved den internasjonale motefagskolen ESMOD i Oslo.

– For meg falt valget på ESMOD fordi jeg ønsket å lære mer om hele designprosessen fra start til slutt. Jeg tok først et ettårig kurs i søm og design, ble deretter lærling i kjole- og draktsyerfaget med læreplass hos TSH og tok så svennebrev i faget. Dette ga meg et godt grunnlag for studier ved ESMOD, sier hun.

Lærerikt år

ESMOD tilbyr i tillegg den ettårige fagskoleutdanningen "Motedesign og Modellisemedarbeider", og det var denne Sørheim Stokkan tok fatt på først.

– I løpet av dette første året fikk vi en innføring i fargelære, illustrasjon og den kreative prosessen fra idé til ferdig produkt. Vi lærte også om grunnleggende sømteknikker og konstruerte og sydde opp baseplagg, sier hun.

Studentene jobbet mye med egne design i løpet av dette året og fikk opplæring i flere nyttige dataprogrammer.

– Det var også obligatorisk å ha praksis i et firma første året, og vi fikk dermed tidlig direkte innblikk i bransjen. Selv var jeg hos Voice Norge og lærte utrolig mye i løpet en uke der, sier hun.

Praksis og studietur

I den toårige utdanningen hun snart har fullført, går studentene dypere inn i teknikker og programmer de lærte om første året.

– Slik som flattegninger, layout, bildebehandling, spesialisert konstruksjon, modellering på byste og søm. I tillegg er det mer fokus på egen identitet og hvordan vi skal uttrykke den i avgangskolleksjonen, sier hun.

Også i dette studiet har studentene obligatorisk praksis.

– Selv var jeg sommerintern i en måned hos MTHLVT og har ledet noen prosjekter i regi av skolen. I tillegg jobbet jeg som kostymør hos Monster på programmet Datoen. ESMOD har mange kontakter i bransjen, og det gir oss muligheten til å samarbeide med disse og få erfaring, sier hun.

Hun har også fått med seg studieturer til Paris, Kina og London.

Vil jobbe med sportsdesign

Etter endt studie ønsker Sørheim Stokkan å jobbe med sportsdesign.

– Det siste året på ESMOD har jeg jobbet mye med elementer av det til min kolleksjon og er virkelig fascinert. Jeg liker å jobbe med tekniske elementer og innovative løsninger, og sportsbransjen er fremtidsrettet i forhold til dette, sier hun.

Hun er meget fornøyd med måten studiene ved ESMOD er bygget opp, og er glad for at de jobber så tett opp mot bransjen. Dette forbereder studentene på hva som kreves og forventes ute i arbeidslivet.

– Og mulighetene etter studiene er mange. Vi kan bli designere, modellører, innkjøpere, kolleksjons- og produksjonskoordinatorer, produktutviklere, kostymører, stylister og mønsterkonstruktører, og dersom vi ønsker det kan vi også ta master og spesialisere oss innen et felt som kan lede til enda flere spennende jobber, sier hun.