Sunniva Helle Øverbø (21) tok først en sykepleierutdanning, men valgte å prøve en annen karrierevei. Nå er hun lærling i kjemi- og prosessfaget i industribedriften Hydro på Sunndalsøra.
Etter at Sunniva hadde tatt helsefag på videregående, ett år med påbygging for generell studiekompetanse og en bachelorgrad i sykepleie, tok livet hennes en ny retning.
– Jeg har bestandig vært interessert i praktiske ting, og industri har alltid hørtes spennende ut. Så når flere av vennene mine snakket varmt om sommerjobbene som de hadde i Hydro, ble jeg så interessert at jeg søkte jobb der jeg også, forklarer Sunniva.

Sunniva Helle Øverbø
Lærling i kjemi- og prosessfaget ved Hydro på Sunndalsøra
Hun søkte ikke bare på én jobb, men på to. Den ene stillingen var som sommervikar, den andre som lærling.
– Det endte med at jeg kom til intervju og fikk jobben som lærling til tross for manglende videregående opplæring i teknikk- og industrifag og kjemi- og prosessfag, som de aller fleste lærlingene Hydro tar inn pleier å ha. Men det gikk veldig bra. 128 søkte, men bare 25 fikk læreplasser, så jeg var ganske heldig, smiler hun.
Og hun var heldig, for jammen fikk hun også sommerjobben, noe som betød at hun kunne jobbe noen sommermåneder før hun skulle begynne som lærling.
Røft miljø – sterkt samhold
Arbeidshverdagen til Sunniva foregår midt i et krevende industrimiljø med kraner, trucker og hjullastere. Det er fysisk krevende, man kan bli skitten og tempoet kan være høyt, særlig dersom noe stanser opp i anlegget. Likevel skryter hun av arbeidsmiljøet:
– Vi er et lite skiftlag på åtte personer. Jeg er den eneste jenta, og det trives jeg virkelig veldig godt med. Samholdet er sterkt, og vi løfter hverandre og hjelper hverandre når det trengs, sier Sunniva.
Hun jobber i anodeservice, hvor de renser og knuser brukte anoder og støper nye. En anode er en sentral innsatsfaktor i elektrolyseprosessen ved produksjon av aluminium.
– På mange måter kan du si at vi driver med resirkulering og gjenvinning, forklarer hun.

Jobben gir også stor variasjon og læring:
– Jeg får utfordret meg selv hver dag, og lærer masse – både om maskiner, industrielt utstyr og ulike kjøretøy. Det er hektisk til tider, men vi står støtt sammen som et team. Og ikke minst jobber jeg i en bedrift hvor man er opptatt av inkludering og har nulltoleranse for diskriminering, fortsetter hun.
Sunniva forteller også at lærlingene i Hydro får god oppfølging fra arbeidsgiver, med samtaler hver femte uke hvor de både snakker om trivsel og om hvordan det går i jobben. Lærlingene har også egne introduksjonsprogrammer.
Hydro Sunndal metallverk er Europas største og mest moderne anlegg for produksjon av primæraluminium.
Les mer på hydro.com
Glad hun valgte et praktisk yrke
– Jeg vil sterkt anbefale andre å ta en lærlingperiode. Det gir en tidlig inngang til arbeidslivet og du får muligheten til å tjene egne penger fra start. Det åpner dører og gir deg flere valgmuligheter tidlig i livet. Yrkesfag gjør deg også mer praktisk anlagt, og det er en fordel på veldig mange områder i livet. Derfor vil jeg absolutt anbefale yrkesfaglig utdanning.
Sunniva er interessert i å jobbe i Hydro også etter læretiden. Både fordi jobben har gitt mersmak, men også fordi Hydro har programmer som kan tilby betalt videreutdanning for de som jobber der.
– I Hydro har jeg blitt introdusert for en arbeidsplass der jeg har lyst til å bygge kompetanse og utvikle meg. Kanskje ta en teknisk fagskole – eller se på muligheten til å bli ingeniør på litt lengre sikt, sier hun ettertenksomt.
Bortkastet sykepleierutdannelse?
– Men hva med sykepleierutdannelsen? spør vi. Var den bortkastet?
– Nei! Absolutt ikke, smiler hun, og utdyper:
– Hvis jeg på et eller annet tidspunkt vil til sjøs eller jobbe på plattform er det en veldig nyttig kompetanse jeg kan ta med meg. Siden jeg jobber skift tar jeg også noen vakter i hjemmetjenesten når jeg har fri, og dermed får jeg fortsatt brukt noe av den kunnskapen jeg har fra sykepleien, avslutter Sunniva.
En jobb der du betyr noe
Hos Hydro setter vi våre ansatte i sentrum for alt vi gjør. Vil du være en del av bransjer som betyr noe?