Skip to main content
Home » Edtech » Tips til hjelpemidler for alle i klasserommet
Sponset

Visste du at det finnes en hel skattekiste full av hjelpemidler for klasserommet som dere kanskje ikke bruker?

De fleste skoler i Norge bruker Microsoft Office 365 med Teams og OneNote. I Office-pakken og Windows 10 ligger det mange nyttige og gode hjelpemidler inkludert.

– Vi har et læringsverktøy som heter Engasjerende leser. Dette gir mange muligheter, spesielt for elever med lese- og skrivevansker, sier Marte Moslet, Teacher Engagement Manager i Microsoft.

– Her kan man få lest opp tekst, og man kan styre hastigheten på talen. Når ordene leses opp, kan man trykke på ordene, og få en skriftlig eller billedlig beskrivelse, sier hun.

avatar

Marte Moslet

Teacher Engagement Manager, Microsoft

Gjør det lettere å lese

– Man kan også fjerne alt støy på siden, endre farger på bakgrunnen og størrelsen på teksten. I tillegg kan verktøyet markere substantiv, verb og adjektiv. Teksten kan også oversettes til over 60 ulike språk, sier Marte.

Ønsker man å lese inn en tekst i stedet for å skrive, kan man diktere, så skrives teksten for deg.

Fullførte master med dysleksi

Magnus Nohr jobber på lærerutdanningen ved Høyskolen i Østfold. Som dyslektiker var han avhengig av digitale verktøy for å fullføre masteren sin.

– Jeg leser sakte, og Engasjerende leser, som får datamaskinen til å lese opp tekster for meg, har vært en viktig del av min studiehverdag, sier han.

– Det har også vært veldig nyttig å få lest opp mine egne tekster. Jeg ser ikke mine egne skrivefeil når jeg leser, men jeg hører dem, sier Magnus.

avatar

Magnus Nohr

Jobber på lærerutdanningen ved Høyskolen i Østfold

Teams

Et populært verktøy i skolen er Microsoft Teams. Marte anbefaler alle lærere å ta i bruk Teams for sine fag og klasser.

– Det opererer som et nav, eller et nytt skrivebord, og i klasserommet har man tilgang til alt man trenger for å gjennomføre en god undervisning gjennom én portal. Man kan tilrettelegge faner og legge opp timens aktivitet, slik at elevene finner det de trenger i ett og samme vindu, sier hun, og legger til at Teams blir som et rammeverk som kombinerer alle de beste funksjonene i Office 365.

– Det tilgjengeliggjør alle de viktigste appene som gjør at du kan jobbe med alt på ett oversiktlig sted. Dette gjelder også tredjepartsapper, for eksempel er mange LMS også integrert med Teams, sier hun.

OneNote

OneNote er et interaktivt verktøy for å organisere notater. Her kan man legge inn både bilder og video. Man kan skrive for hånd med en digital penn, og få teksten omformulert til dataskrift. OneNote inneholder også en matematikkfunksjon som veileder eleven gjennom løsning av likninger og formler.

– OneNote Klassenotatblokk er veldig populær og finnes både online og som app, sier Marte.

Av Marte Frimand

Next article