Home » Fremtidens utdanning og karriere » Et møtested uten fasade
Fremtidens utdanning og karriere

Et møtested uten fasade

Marit Tokle
Marit Tokle
Marit Iren Tokle er ansatt som Mobile Consultant i Sopra Steria. Foto: Sopra Steria

For Marit Tokle er ODA-nettverket et fantastisk møtested for teknologi-interesserte, og tror nettverket kan bidra til å få flere kvinner til å ta del i en mannsdominert bransje.

— Et bredt mangfold i IT er utrolig viktig for at produkter og tjenester som utvikles skal være for alle. Når disse produktene ikke har blitt testet av minoritetsgrupper kan det gå helt galt når de lanseres, sier Marit Tokle, som er ansatt som Mobile Consultant i Sopra Steria, og henviser til en rekke eksempler der tech-selskaper har gjort grove feil basert på en homogen utviklergruppe.

Tokle jobber i avdelingen som utvikler mobilapper, og har som mål å bli best i mobilsikkerhet, både i koding av appene og på lavnivå-kode for mobilplattformer. Hun er i tillegg aktiv i det faglige miljøet i bedriften, og er stolt av å være en del av teamet som lager Sopra Sterias hackekonkurranse.

Meldte seg inn i ODA

— I sammenheng med min interesse for sikkerhet i mobil, fikk jeg dra på kurs i mobilsikkerhet i fjor høst, og ble deretter invitert til å være gjesteforeleser i et kurs på masternivå på Universitetet i Oslo (UiO) som heter «Etisk hacking». Det neste på listen over ting jeg skal lære meg er å lage mobilapper i programmeringsspråket «Kotlin», og bruke kunnskapen til å lære meg mer om sikkerhet i mobilapper ved å utvikle sårbare og sikre apper, for så å forsøke å hacke dem, sier Tokle.

26-åringen meldte seg nylig inn i ODA-nettverket, som for henne fungerer som et faglig møtested der hun kan snakke og treffe andre kvinner som har interesse for teknologi.

— Jeg lar ofte være å utrykke mine tanker og meninger i faglige sammenhenger med mannfolk, rett og slett fordi jeg er redd for å få mindre respekt enn dem om det jeg sier ikke er korrekt, om jeg så bare ønsker å stille spørsmål for egen læring. Det behøver jeg heldigvis ikke å tenke på når jeg treffer andre kvinner i ODA-nettverket, fortsetter Tokle.

Jobbes for et bredere mangfold

I likhet med ODA, jobbes det også aktivt i Sopra Steria for et bredere mangfold, og for at flere kvinner skal komme seg inn i bransjen. Det har Tokle merket etter å ha jobbet i bedriften i snart to år.

— Jeg har den oppfatningen at dette er viktig for bedriften min, som jeg synes er veldig flink til å få kvinner til å føle seg velkomne og likeverdige. Vi har, som ODA og andre kvinnenettverk, faglige møter, frokoster og middager hvor vi møtes for å prate og lære oss nye ting, sier utvikleren.

Da 26-åringen uteksaminerte seg fra UiO sendte hun inn søknader til to bedrifter, og merket en stor forskjell i fremtoningen mot kvinner i tech. Den ene bedriften kalte henne ikke inn til intervju, mens Sopra Steria ansatte henne.

Foto: Sopra Steria

Følte seg diskriminert

— Den førstnevnte bedriften hadde en bedriftspresentasjon på universitetet, og mine kompiser og jeg ble lovet intervju hos dem. Da synes jeg det var litt rart at jeg, som den eneste som sendte inn CV i søknaden, var den eneste som ikke fikk komme til intervju hos dem. Bedriften svarte på mailen min, og skrev at jeg skulle få et forsøk, men jeg takket pent nei.

— Når man opplever slike situasjoner er det utrolig godt å ha et nettverk hvor mennesker bryr seg om de samme tingene som du gjør, og som ser på deg som likeverdig. ODA-nettverket er for meg et møtested hvor jeg møter nye mennesker, uten å hele tiden måtte sette opp en fasade hvor jeg konstant passer på at ingen oppfatter meg som en jente med mindre IT- og programmeringskunnskaper enn gutta, eller at jeg ikke passer inn i teknologi-bransjen.

Oppfordrer flere jenter

Kristine Hofer Næss er daglig leder i ODA-nettverket, og oppfordrer flere jenter til å velge teknologifag for et bredere mangfold.

— Under en tredjedel i IT/tech er kvinner. Det er for få som velger teknologifag, og det er for få kvinner fra andre bransjer som kommer inn i tech. Jeg tror ikke jenter helt vet hvor spennende bransjen er, eller at grunnen kan være at de mangler rollemodeller. Teknologien endrer allerede måten vi lever og jobber på, og vil løse store utfordringer innen for eksempel helse og miljø. Da må vi ha et mangfold av de beste ideene og hodene. Mitt tips? Gjør det! Og få med venninnene dine, sier Hofer Næss.

ODA er et nettverk for kvinner i tech med gratis medlemskap. Les mer om deres nettverkstreff, inspirasjonsdager, mentorprogram m.m på www.odanettverk.no.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel