Home » Fremtidens utdanning og karriere » Slik skal han få flere jenter inn i byggebransjen
rekruttering

Slik skal han få flere jenter inn i byggebransjen

Jon Sandnes
Jon Sandnes
Foto: Moment Studio

Andelen kvinnelige fagarbeidere i byggebransjen er nesten helt fraværende. Det er det absolutt ingen grunn til. Nå skal bedriftsledere som ikke tar kvinnerekruttering på alvor, få kjenne på presset.

– Vår bransje bygger landet. Ja, det er kanskje litt klisjé, men det er sant, sier Jon Sandnes, leder i Byggenæringens Landsforening.

– Det er vi som bygger veiene, det er vi som bygger flyplassene, det er vi som bygger tunellene, skolene, barnehagene. Skal vi virkelig ikke benytte oss av talenter fra hele befolkningen i en så viktig jobb?

Sandnes venter ikke på svar før han fortsetter:

– Jo, det må vi. Vi har rett og slett ikke råd til å ikke rekruttere fra hele befolkningen. Nå må vi brette opp ermene og sørge for at flere jenter er med på å forme landet vi bor i, sier han.

Og Sandnes vet hva han snakker om. Det er kun åtte prosent kvinner totalt i byggebransjen, og kun to prosent kvinnelige fagarbeidere.

Inviterte til idédugnad

Tidligere i år, inviterte Sandnes hele byggebransjen til konferanse og idédugnad om kvinnerekruttering.

– Jeg er veldig imponert over alle innspillene som kom inn. Her har vi masse vi kan jobbe med, sier Sandnes og ramser opp noen konkrete tiltak næringen kan gjøre for å få flere kvinner inn i yrket:

– Lederskap er vesentlig. Man må bygge en kultur der både jenter og gutter føler seg hjemme. Ikke sett opp egne jenteprogrammer, men jobb med en felles kultur for begge kjønn, sier Sandnes.

Tilrettelegging for mangfold kom også opp som et betydningsfullt tiltak.

– Når man får bedre mangfold på arbeidsplassene, får man også bedre trivsel, sier BNL-lederen, og legger til at det i tillegg er viktig med en bedrifts- og næringskultur der jentene får brukt talentene sine.

Foto: Getty Images

Må slå ned på diskriminering

– Og så kom det fram at det er veldig viktig for kvinnerekrutteringen at bedriften slår tydelig ned på diskriminering, sier Sandnes.

Han lover at han skal følge opp dugnaden, og utøve mildt press mot de som ikke tar kvinnerekruttering på alvor.

– Jeg kommer til å ta initiativ og innkalle til flere samlinger med jevne mellomrom. Dersom det er områder vi ikke er gode nok til å følge opp, så må vi kjenne på presset, sier han.

Mye teknologi

Hvorfor det er så få jenter i byggebransjen, har ikke Sandnes noe klart svar på. Men han tror det handler en del om tradisjon og stereotypier.

– Mange tenker at det bare er tungt og hardt å jobbe i byggenæringen. Sånn er det ikke. Moderne produksjon i dag handler i stor grad om stadig nye produksjonsmetoder og bruk av ny teknologi. Man får brukt ferdighetene sine på flere måter enn tidligere. Det gjør dette til en veldig spennende arbeidsplass der det er plass for begge kjønn, sier han.

Gode sjanser for jobb

Og det er stadig behov for både flere ingeniører og fagfolk i bransjen. BNL-lederen forteller at i 4 av 10 tilfeller får ikke bedriftene tak i fagfolk. I underkant av 2 av 10 tilfeller, får ikke bedriftene tak i sivilingeniører. I 1 ½ av 10 tilfeller, får ikke bedriftene tak i ingeniører. Og i 1 ½ til 2 ganger, får ikke bedriften tak i lærlinger.

– Det er med andre ord store muligheter for jobb dersom man velger denne retningen, slår Sandnes fast.

Av Marte Frimand

Neste artikkel