Skip to main content
Home » Fremtidens skole » Bedre lesing med papirbok og skjerm
Sponset

– Digitale læremidler er et verdifullt supplement til papirbøkene, spesielt i arbeidet med leselekser. Da elevene gikk ut av femte klasse, oppnådde de sine beste leseresultater noensinne, sier Kjersti Steensnæs, adjunkt ved Hauge skole. Slik kan du legge til rette for bedre lesing med papirbok og skjerm.

De svekkede leseferdighetene i skolen skaper bekymring, selv om de norske elevene fortsatt ennå ligger godt over det internasjonale gjennomsnittet. Det er lite som tyder på at situasjonen er stort bedre i andre aldersgrupper, men det fins tiltak som kan bedre leseferdighetene i skolen.

I Gyldendals digitale læringsmiljø, Skolestudio, finner du digitale læremidler som kan kombineres med papirbøker. Plattformen, som tilbyr både interaktive funksjoner og audiovisuelle læremidler, er i bruk på Hauge skole i Haugesund, der denne kombinasjonen har gitt svært gode resultater, når det kommer til leseferdigheter. Lærer Elizabeth Nilssen forteller at de digitale læremidlene har vist seg å være et verdifullt supplement til papirbøkene.

– Dette merker vi spesielt i arbeidet med leselekser. Læreverket Salto, som er tilpasset elever fra 1. til 7. klassetrinn, gir mulighet for både å lytte til tekstene og å gjøre opptak av egen lesing. Dette er særlig nyttig for elever som kommer fra hjem med minoritetsbakgrunn, og det hjelper foreldrene med å støtte barna sine. Det blir også enklere å få oversikt over hvem som øver hjemme og hvem som må følges mer opp på skolen, sier hun.

God «lese-kondis»

Lærer og adjunkt Kjersti Steensnæs støtter Elizabeths syn, og understreker at digitale læremidler ikke erstatter papirbøker, men fungerer som et svært effektivt tillegg.

– For å lykkes på nasjonale prøver trenger elevene en slags digital «lese-kondis». Uten denne kan de lett falle igjennom. Etter at vi tok i bruk Salto har vi sett en imponerende forbedring i elevenes resultater på nasjonale prøver, særlig på grunn av den systematiske oppfølgingen læreverket legger opp til, forklarer hun.

Steensnæs trekker også frem hvordan lyttefunksjonen hjelper fremmedspråklige elever med både språkforståelse og uttale. Ved at elevene kan lese inn leksene sine og lærerne kan lytte til opptakene, blir det enklere å kontrollere om leksene er gjort, samtidig som det gir elevene en ekstra motivasjon til å lese.

– Dette har gjort elevene våre til merkbart bedre lesere, sier Steensnæs.

Læreren kan enkelt tildele ulike oppgaver til ulike elevgrupper i Gyldendal Skolestudio. Lærer og adjunkt Kjersti Steensnæs understreker at digitale læremidler ikke erstatter papirbøker, men fungerer som et svært effektivt tillegg. Foto: K-huset

Overveldende resultater

Skolestudio ble introdusert ved Hauge skole under pandemien, da elevene gikk i tredje klasse. Resultatene etter to års bruk var slående.

– Da elevene gikk ut av femte klasse, oppnådde de sine beste resultater noensinne. Vi er svært fornøyde! Det føles nesten uvirkelig, sier Elizabeth Nilssen.

Hun understreker også hvordan funksjonen for å høre tekstene bidrar til både leseferdigheter og korrekt uttale. I matematikkundervisningen har elevenes bedrede lesekunnskaper også gitt sterke resultater. Det samme gjelder i engelsk, der elevene har hatt ukentlige leseoppdrag.

Kombinasjonen papirbok digitale læremidler

Allmennlærer og spesialpedagog Kari Kolbjørnsen Bjerke, som er en av forfatterne bak Salto, er overbevist om fordelene ved å kombinere papirbok og digitale læremidler.

– Lærerne må selv vurdere hvordan de vekter bruken av analoge og digitale læremidler, ettersom begge har sine styrker. Det digitale handler ikke om å lage elektroniske versjoner av trykte bøker, men om å utnytte teknologiens unike muligheter, forklarer hun.

Kari Kolbjørnsen Bjerke

Allmennlærer og spesialpedagog og en av forfatterne bak Salto

Hun trekker frem lydbilder som et viktig hjelpemiddel for elevene, særlig for dem som sliter med lesing. Elevene kan også fjerne teksten for å fokusere på bilder, noe som reduserer distraksjoner og gir dem visuelle «knagger» til forståelsen.

Umiddelbar respons

Et annet aspekt Kari fremhever, er muligheten for umiddelbar respons på oppgaver, noe som gir lærerne større fleksibilitet til å tilpasse undervisningen.

– Læreren kan enkelt tildele ulike oppgaver til ulike elevgrupper i Gyldendal Skolestudio. Det gjør det lettere å gi tilpasset undervisning og oppfølging, sier hun.

En annen fordel er muligheten for å forstørre tekst, noe som kan være til stor hjelp for elever med lesevansker. Samtidig påpeker hun at noen elever syns digitale verktøy kan være utfordrende å navigere, og derfor er det viktig å kombinere dem med analoge metoder.

Effektiv planlegging

Lasse Høgås, pedagogisk veileder i Gyldendal, beskriver Gyldendal Skolestudio som en innholdsrik plattform, der lærerne har tilgang til alle digitale læremidler på ett sted.

– Det har gitt oss muligheten til å tilby dem verktøy som gjør at læremidlene fint kan kombineres. Det vil også bidra til å forenkle arbeidet for lærerne, både i planleggings-, gjennomførings- og etterarbeidsfasen, understreker han.

Lasse Høgås

Pedagogisk veileder i Gyldendal

– I den første fasen gir Gyldendal Skolestudio anledning til å forberede undervisningen med ferdige halv- og helårsplaner, gode lærerveiledninger, forslag til ekstra leker og aktiviteter, og tilpasninger til de enkelte elevenes behov. Underveis i undervisningen kan lærerne benytte samhandlingsverktøy som engasjerer elevene, så vel som verktøy som sender elevene rett til oppgavene de settes til å løse. Dessuten kan læreren oppsummere timene, med utgangspunkt i elevenes arbeid underveis.

Lærerne kan også bruke Gyldendal Skolestudio til å engasjere elevene underveis i undervisningen, og analysere resultatene i etterkant. Dette gir en oversikt over elevenes prestasjoner, både individuelt og som klasse.

– Lesing er ikke bare et ansvar for norsklærerne. Alle lærere er leselærere, og med Salto har vi lagt opp til en lesestrategi som fungerer på tvers av fagene, sier Høgås.

Lysende fremtid

Det digitale tilbudet skal spisses slik at det tilfører elev og lærere læringsopplevelser som det analoge formatet ikke har samme forutsetninger for å gjøre.

– Vi vil tilby en variert læringsopplevelse, der innholdet i papirboka og det digitale forsterker hverandre. Det handler om å bruke de formatene som er hensiktsmessig for å gi det beste læringsutbyttet for elevene, avslutter han.

Alt du trenger å vite om Skolestudio

Skolestudio er Gyldendals digitale læringsmiljø for Kunnskapsløftet 2020. Læringsmiljøet har rikt innhold og fleksibel funksjonalitet som sikrer god læring fra første til siste skoleår.

Next article