Home » Fremtidens arbeidsplass » Ida (29) kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner
Sponset

På kvinnedagen kåret Abelia og ODA-nettverket Ida Ryland (29) i Computas til en av Norges 50 fremste kvinner i IT-bransjen. Hun begynte som utvikler i selskapet for fem år siden, og leder i dag Computas’ nyetablerte kontor i Trondheim. Nå er hun på utkikk etter flere nye kolleger.

– Det har vært fem spennende år, der jeg har fått fantastiske muligheter til å påvirke forskjellige prosesser. Først som sommerstudent i Computas, før siste år av algoritme-masteren ved UiB, og deretter som fast ansatt. Ute i oppdrag hos kunde var læringskurven bratt, og både i prosjektet og i Computas forøvrig, merket jeg at dette var et sted der man får bidra og påvirke retning. Jeg fikk stadig nye muligheter til å ta ansvar, blant annet som team lead og tillitsvalgt, og det har vært utrolig givende.

Ida høstet også mye lærerik erfaring i forbindelse med arbeid for Ikea i København-regionen. I 2018 fikk hun en viktig rolle i etableringen av Computas i Danmark.

– Det å få være med på å bygge opp et fagmiljø fra bunnen, var utrolig givende, og var nok medvirkende til at jeg påtok meg etableringen av Trondheims-kontoret, da det skulle åpnes for ett knapt år siden.

Håper å inspirere jenter

– Men tilbake til tech-toppen: Hva føler du nå?

– Det er selvfølgelig veldig stas å bli valgt ut i en slik kåring, sammen med utrolig mange dyktige kvinner. Dersom jeg kan være til inspirasjon for jenter og kvinner som liker matte og koding, gjør det meg både ydmyk og stolt, sier hun, og legger til at hun trodde det hele var en fleip.

– Vi ønsker oss flere kolleger, og i Trondheim er målet å bli 20 stykker om ikke for lenge. Om denne kåringen bidrar til at flere kvinnelige utviklere blir kjent med oss, hadde det vært veldig fint.

– For meg har det vært en spennende karriere-reise, men i bånn ligger et sterkt engasjement for problemløsing, teknologi, og hvordan det kan gjøre hverdagen bedre for folk, sier hun, men vet ikke helt hvor hun skal begynne, når vi ber henne beskrive arbeidsdagene.

Bygger kultur

– De er veldig varierte. Jeg jobber delvis i oppdrag hos vår største kunde i Trondheim, Tensio, og arbeider fortsatt mye med koding og teknologi sammen med de andre utviklerne fra Computas. Dermed får jeg sitte tett på både kunde og kolleger, og kan bygge opp det faglige miljøet, både på kontoret og i oppdraget.

– Jeg bruker også mye tid på rekruttering, å bygge et nettverk med næringsliv og andre aktører i Trøndelag, og på å legge til rette for både faglige og sosiale aktiviteter på kontoret. Det er en veldig viktig prioritering for å bygge kultur mellom oss ansatte. Samtidig er det avgjørende at vi sitter tett på kundene, og nærmest bli en del av deres organisasjon. Sånn får vi best mulig forutsetninger for å komme med gode løsninger på utfordringene og behovene de har.

– Vi har et veldig inkluderende miljø i Computas, der medarbeiderne får en positiv oppbacking. Det er alltid lett å få hjelp, med en flat struktur, og det skader jo heller ikke at de ansatte selv eier selskapet. Det gjør noe med motivasjonen, avslutter hun.

NXT: Graduate-program med muligheter

Trygve Scheline Urdahl, konsulent og utvikler i Computas avdeling Kode. Foto: Computas

I forfjor kom Trygve Scheline Urdahl rett fra NTNU til Computas, og ble fanget opp av selskapets NXT-program, som har gitt ham mange spennende muligheter. Halvannet år senere arbeider han som konsulent og IT-utvikler i avdeling Kode.

– Computas er ikke alene om graduate-programmer, men det jeg liker ved NXT, er at vi er ute på prosjekt og jobber med folk i alle avdelinger og aldre. Selv om NXT er en avdeling i seg selv, er vi ikke adskilt i det daglige. Sånn sett virker den mer som en felles arena, med andre i samme situasjon, og det foregår mye sosialt. Vi snakker om hytteturer, gokart-turneringer og minigolf, men også faglige ting, som kursing og workshops, som er veldig relevant for oss «ferskinger». Simon, som leder avdelingen, er ekstremt god på å ta vare på alle, forteller han.

Mellomstadium

Trygve betrakter programmet som en bonus i jobben, og syns det bidrar til å skape godt samhold mellom de nye i Computas, nesten som et stadium mellom campus og arbeidsliv.

– Hvis du ba meg si litt om mulighetene programmet gir, må det være at vi får så mye frihet til selv å velge retning og karrierevalg. I min periode i NXT fikk jeg prøve litt av hvert. Etter halvannet år velger man hvilken fagavdeling som passer best, og det er lov å prøve seg frem.

– Hvordan vil du beskrive bedriftskulturen?

– Nå har jeg jo ingen å sammenligne med, men jeg er utrolig imponert over hvor bra det er her. Alle vil samarbeide, hjelpe og dele av sin kunnskap. Det er sterkt fokus på at enkeltmennesket skal vokse, på det området de selv velger. Der er det store tilbudet av faglige arrangementer til stor hjelp. Som et ansatteid selskap, er strukturen også så flat at det er lett å slå av en prat, med både juniorer og seniorer. Og så gjør jo eierstrukturen noe med eierskapet du føler til arbeidet. Det finner i alle fall jeg motiverende, forsikrer Trygve.

Frihet til å prøve

Helt siden han begynte hos Computas, har han jobbet i oppdrag hos Elvia.

– Det er en morsom kunde, som gir frihet til å prøve ut og utforme tekniske løsninger vi, som utviklere, får bestemme, heller enn at noen på toppen instruerer. Teamet har stor påvirkning på innholdet i arbeidsdagen, og fokus til enhver tid, enten det er administrative støtteprogrammer eller forbruker-apper. Selv jobber jeg med et designsystem, altså frontend-utvikling, for å skape gode brukeropplevelser.

Skybaserte tjenester og SaaS (Software as a Service) har dominert IT-bransjen lenge, men vi lurer på hva Trygve mener blir den neste store tingen.

– Skytjenestene og SaaS forsvinner jo ikke. Tvert om, blir de bare større og større, men generativ KI og maskinlæring kommer til å ta en mye større plass i arbeidsdagen for oss utviklere, både som produkt og verktøy.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel