Home » Karriere i byggenæringen » Flere jenter på byggeplassen!
Karriere i byggenæringen

Flere jenter på byggeplassen!

Foto: Privat

Fire jenter forteller om hvorfor de valgte en karriere i byggebransjen, fordommer om yrkesfag og hva det beste med jobben deres er.

Victoria Bjørge

Driftstekniker og elektriker hos Coromatic

Instagram @victoria_elektriske

Hvorfor valgte du en karriere innen byggenæringen?

Min karriere innen byggenæringen startet da jeg tok et selvstendig valg om å gå elektrofag på videregående. Jeg visste tidlig at jeg ikke ønsket å studere tre år på videregående, og deretter studere tre år til for å rette meg inn mot et yrke. Jeg visste at jeg da ikke ville være ute i arbeidslivet før jeg var minst 22 år, med studielån og lite erfaring. 

Med en gang jeg startet på elektrofag, visste jeg at jeg hadde tatt en god avgjørelse. Derfor valgte jeg å fortsette min karriere i byggebransjen. Jo mer tiden gikk, jo mer så jeg alle mulighetene jeg hadde åpnet for meg selv. Jeg lærte nye ting hver eneste dag. Jeg kom meg tidlig ut i arbeidslivet, fikk erfaring og tjente penger under utdannelsen. Jeg lærte meg å løse problemer, være selvstendig og visste at jeg hadde ekstremt gode muligheter for jobb etter ferdig utdannelse. 

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er utviklingen som aldri stopper. Jeg utvikler meg hver eneste dag og det kommer jeg til å gjøre gjennom hele arbeidslivet. Elektrofag er et så stort fag at det alltid er noe nytt man kan utfordre seg på. 

Og selvsagt er noe av det beste med jobben at man kan være sosial med kollegaene, man har det virkelig gøy når man jobber, man hjelper og gjør hverandre gode. 

Hvis du kunne endret en ting i din bransje, hva ville det vært?

Med tanke på at jeg ofte er eneste damen på en byggeplass, er det en del ting jeg prøver hardt og aktivt å forandre på. Men det er en spesiell ting som er vanskelig å forandre på. 

Det er holdningen om at jenter ikke klarer å gjøre de samme oppgavene som mennene gjør, en stereotypisk holdning om at jenter ikke er sterke nok og ikke skal bruke verktøy. Dette er en helt forferdelig holdning som heldigvis vokser mer og mer ut av bransjen, med stormskitt! Og den beste måten å få denne holdningen fjernet er at det er flere jenter på byggeplassen!

Hvis du skulle gitt ett tips til 15 år gamle deg, hva hadde det vært?

Et tips til 15 år gamle meg: Stol på deg selv og vær stolt over valget ditt!

Bakgrunnen til dette tipset er rett og slett fordi jeg var den eneste jenten på skolen min som valgte en karriere i byggebransjen. Når jeg var 15 år ble jo det sett på som unormalt. 

Lite visste jeg at å gå yrkesfag åpent så mange muligheter innen arbeidslivet og at det er det beste valget jeg noen gang kom til å ta! 

Lea Erlandsen

Servicemontør i MIFO Rauma AS

Instagram @elektriker_lea

Hvorfor valgte du en karriere innen byggenæringen?

Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg og en venninne søkte elektrofag bare på gøy, også kom vi inn begge to. Da var det bare å hive seg i det. Jeg fant fort ut at det passet meg. forståelsen kom av seg selv og det var ikke en kamp å prestere bra lengre. Jeg trivdes godt på skolen og oppgavene var overkommelig. Det teoretiske ga mening i sammenheng med det praktiske, og skole ble plutselig et bra sted å være. Jeg presterte bra og trivdes veldig med det praktiske. Og plutselig var jeg utdannet elektriker!  

Det er veldig morsomt at det endte så bra av et valg som bare var på gøy. 

Hva er det beste med jobben din?

Det må være at man møter så mange forskjellige fag på en arbeidsplass, og dermed får bred kompetanse på tvers av fagene. Man må jo kunne litt fra hvert fag for å utføre en jobb best mulig! Det syns jeg er veldig gøy. Og så må jeg jo nevne at det er en veldig variert hverdag med mye ulike arbeidsoppgaver. Jeg lærer noe nytt hver dag! 

Hvis du kunne endret en ting i din bransje, hva ville det vært?

Oi det var et vanskelig spørsmål. Jeg tenker at fordommen om at yrkesfag ikke er bra og er for de «dumme» er noe jeg ville endret. Eller, det prøver jeg jo å endre! Jeg skjønner ikke hvorfor yrkesfag har blitt/blir sett ned på. Det er jo bare fordeler med det! 

Man får betalt utdanning om du velger å ta læretid.  

Du har utrolig mange valgmuligheter etter vg1. Det grener ut i så sykt mye forskjellig. Det gjelder jo ikke bare elektrofag, men også andre yrkesfaglige linjer.  

Du har også mange muligheter for videreutdanning.  

Og for å ikke snakke om at du har garantert jobb etter utdanning. I hvert fall som håndverker! Det er et stort behov for arbeidskraft fremover. 

Og om du skulle angre deg etter to år med yrkesfag, så kan du starte på nytt om du ønsker. Eller gå et år påbygging for å få studiekompetanse.   

Jeg skrev et ganske detaljert innlegg om hvorfor man bør velge yrkesfag på min Instagram i februar, gjerne sjekk det ut! 

Hvis du skulle gitt ett tips til 15 år gamle deg, hva hadde det vært?

Det må faktisk ha vært: Følg magefølelsen din. Tør å gå en annen vei enn vennene dine. Velg noe du interesserer deg for, da kjeder du deg aldri på skole/jobb. Det viktigste er ikke lønnen, men at du trives med det du holder på med. Snakk med en rådgiver, de kan fortelle deg masse om ulike yrkesveier. 

Og jeg ville også sagt: Ikke stress!! Det er ikke livets undergang om du velger feil. Det er aldri for sent for å begynne på nytt og endre retning. 

Amalie Olsen

Voksenlærling hos Aarvik Byggmester AS

Instagram @tomreramalie

Hvorfor valgte du en karriere innen byggenæringen?

Jeg hadde studert og vært innom mange jobber som bare ikke var rett for meg. Så jeg følte at snekkeryrket var noe som kunne passe meg. Jeg er praktisk, rastløs, hardtarbeidende og engasjert. Jeg ville ha en jobb som krevde at jeg måtte være fysisk aktiv. Jeg ville gå en annen vei, litt utenom det «normale». Heldigvis fant jeg meg selv i dette yrket, og det er det beste valget jeg har tatt så langt i mitt 28år gamle liv. Jeg er sikret jobb, nå og i fremtiden. Jeg får være med på å bygge og vedlikeholde norske hus, hytter, hotell, skoler, barnehager, med mer. Jeg er rett og slett med på å bygge Norge. Samtidig er jeg som kvinne med på å balansere kjønnsfordelingen i næringen, noe jeg er stolt over. 

Hva er det beste med jobben din?

Det er flere ting! Men at det er variert og fysisk arbeid er kanskje det aller beste. Jeg liker at jeg kan bruke kroppen aktivt på jobb, at jeg holder meg fysisk sterk, samtidig som jeg får brukt hodet kreativt der det trengs. Også det å ha en struktur i hverdagen er noe jeg får ved at jeg har en arbeidstid som går fra 7-15 mandag til fredag. Jeg kan også jobbe lengre noen dager, mulighet for overtid, eller jobbe inn dager jeg kanskje trenger litt fri. Det er en slags frihet i det. Og ikke minst liker jeg at jeg er med på å bygge noe jeg kan se tilbake på og fortelle folk rundt meg at «dette har jeg bygget». Jeg jobber med materielle ting, jeg kan gjøre en feil, og rette det opp igjen etterpå. Så ja, det er kanskje noen dager arbeidet er tungt for kroppen, men for hodet og psyken er det veldig bra, for min del i hvert fall.

Og så får jeg møtt mange nye mennesker, på tvers av ulike fag, får samarbeide med rørleggere, elektrikere, gartnere, betongfagarbeidere, malere osv. Jeg får muligheten til å jobbe selvstendig, men også i samarbeid med andre.

Hvis du kunne endret en ting i din bransje, hva ville det vært?

Skulle gjerne hatt en bedre kjønnsbalanse i yrket. Litt flere kvinner. Tror vi har mye å lære hverandre på tvers av kjønn, ulike holdninger og moraler. Samtidig føler jeg at vi sakte, men sikkert er på vei mot en bedre balanse. Jeg ser og hører om flere kvinner i yrket, og mange jenter tar kontakt med meg gjennom Instagram, som ønsker og vil, men er usikre på hvordan de skal gå frem. Vi har ennå en vei å gå før vi når det jeg vil påstå er en «sunn» balanse av kjønn i bransjen. Håper flere bedrifter vil satse på jenter, og at flere jenter søker seg til byggfag. 
Jeg skulle også gjerne endret holdningene til en del middelaldrende menn som ikke ønsker å ta inn jenter i bedriften, eller kunder som ikke ønsker at jenter skal gjøre jobben, som ser på dem som svake og ikke egnet til yrket. Den tankegangen hører ikke hjemme noe sted egentlig. 
Det samme gjelder egentlig måten man ser på fremmedarbeidere eller utenlandske arbeidere i bransjen, de aller fleste er utrolig flinke og hyggelige håndverkere, men som alt for mange har negative holdninger mot.

Hvis du skulle gitt ett tips til 15 år gamle deg, hva hadde det vært?

Ikke ta de lette og opplagte valgene. (Som jeg gjorde). Jeg gikk på yrkesskolen, noe som var et godt valg, men jeg gikk feil linje fordi jeg gjorde det som var lettest for meg med tanke på reisetid og vennskap. 

Videre ville jeg rådet meg til å legge litt mer innsats i å finne ut hva jeg faktisk ville. Eventuelt ta en pause fra skolebenken og kom deg ut i arbeidslivet, prøve litt forskjellig. Jeg vil råde de fleste til fagbrev før høyere utdanning. Videreutdanning, høyskole eller universitet kan du faktisk fint ta senere i livet, også etter fagbrev. Dersom man er helt sikker på at man ikke vil gå i lære i det faget man har gått på videregående, er det kanskje lurt å prøve noe nytt, for eksempel søke skole, eller prøve et annet yrkesfag, eventuelt gå den veien jeg gjorde – fire år lære uten skole. 

Mari Storvik Helland

Elektriker i Moster Elektro AS og har vært elektriker i Eventrylig oppussing sesong 9

Instagram @trikkermari

Hvorfor valgte du en karriere innen byggenæringen?

For meg var det eit naturlig valg å velge håndverkeryrker. Eg trivdes aldri på skulen, mykje på grunn av uoppdaga dysleksi så noko langt studieforløp var aldri eit alternativ. Eg ville jobbe fysisk og komme meg fort ut i arbeid og kunne være økonomisk sjølvstendig. Etter ungdomsskulen gjekk eg Byggfag GK og Tømrer VK1, men fekk dessverre aldri læreplass. Når eg var 24 år og hadde fått prøvd meg i forskjellige yrker blant anna sveising/platearbeid og på fiskebruk i Vesterålen, gjekk eg målretta tilbake på skulebenken på VG1 elektro i Rubbestadneset.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er variasjonen. Når eg jobber med nybygg og service kommer ein borti mykje forskjellig, ein må være løysningsorientert og kreativ. 

Elektrobransjen er i rask utvikling så du må oppdatere deg og være ydmyk. Det skaper fort god dialog mellom kollegaer der ein diskuterer fag og løysninger.

Det er kort veg til mestring og du må bruke både håve og kroppen for å komme i mål. 

Dei beste dagane er når du starter opp med røyr og boks i nybygg. Då setter du på musikk, kobler ut tankesettet og borer laus.

Hvis du kunne endret en ting i din bransje, hva ville det vært?

At ein kunne blitt sett for personen ein og ikkje kjønnet. Det er dessverre fortsatt mange som har problem med at kvinner er gode fagarbeidere og sitter med kunnskap i «manneyrket». Det skjer fortsatt uønska hendelser og mykje hets blir rettferdiggjort med at «ei må tåle så pass når ein velger eit sånt yrke». Me har alle fått ein oppdragelse og det å velge håndverkeryrke gjer ein ikkje eit frikort til hets, antasting eller dårlig adferd. Det er heller ikkje vanlig adferd mennene i mellom, så dette går eine og åleine på kjønn.

Eg håper også at utvalget av dameklær og sko bli bedre innen alle sertifiseringsklassene. Generell info om tilrettelegging i svagerskap, svangerskapspermisjon og tida etter burde våre bedre i bedriftene. Her er det selvfølgelig manglande kunnskap då det ikkje er erfaring med svangerskap, då det er ein mannsdominert bransje. Dette er forståelig, men viktig å alikevell innhente informasjonen. Ein skal være klar for situasjonane, ikkje halte etter når situasjonen er oppstått.

Hvis du skulle gitt ett tips til 15 år gamle deg, hva hadde det vært?

Du er ikkje feil, du har ikkje valgt feil, du er ikkje problemet. Eg veit det er vanskelig og motstanden er overveldande. Pust og ta ein dag om gangen. Det er lov å stoppe opp og ta ein pause. Ein pause er IKKJE det samme som å gje opp og motstanden du kjenner no er grunnen til at du må stå i det. Det kommer til å bli annerledes, det du gjer er viktig!

Og husk, du skal ikkje gjere alle rundt deg stolt. Ville 8 år gammle deg våre stolt? Ville 80 år gammle deg våre stolt? Er svaret «ja» så gjer du rett. Det er fleire som deg og du finner dei snart!

Neste artikkel