Skip to main content
Home » Karriere i industrien » – Denne jobben passer for de fleste
Sponset

Store biler forbindes ofte med store, sterke mannfolk, men disse damene har bevist at yrkessjåfør er et yrke som også passer for jenter.

Mari Berg (35) og Helene Skare Tangen (29) er begge yrkessjåfører for Posten, og de to damene stortrives i sitt noe mannsdominerende yrke.

– Jobben som yrkessjåfør kan virkelig anbefales til alle som liker å jobbe med folk og å kjøre bil. Dette er en jobb de aller fleste kan klare hvis de vil, mener Tangen.

(t.v) Helene Skare Tangen, (t.h) Mari Berg Foto: Privat

Angrer ikke

Både Tangen og Berg starter sin arbeidsdag på postterminalen i Alvdal på morgenen.

– Dagen begynner med at jeg laster bilen, og så er jeg klar til å starte på ruten min, som går til Tynset. Det er ikke mer enn seks mil tur – retur, så det er ikke så veldig mye kjøring per dag. Når jeg kommer dit leverer jeg pakker og gods, hovedsakelig til bedrifter, men også noe hjemlevering til privatpersoner, sier Berg.

– Jeg hadde prøvd å kjøre lastebil før dette og syns det var veldig gøy.

Hennes karriere i Posten startet som postbud på Tynset i 2013. I 2018 flyttet hun over til Alvdal, men da hadde hun ikke lastebillappen. 

– Jeg hadde prøvd å kjøre lastebil før dette og syns det var veldig gøy. Våren 2019 bestemte jeg meg derfor for å ta lappen, og det har jeg ikke angret på. Jeg trives veldig godt med Posten som arbeidsgiver, sier hun.

Forutsigbare dager

Tangen forteller at hun som regel er klar til å forlate terminalen i Alvdal rundt 08.00 om morgenen, og for henne går ferden videre til Røros. Hun har dermed 80 kilometer å tilbakelegge før hun når målet.

– På Røros lever jeg varer til forskjellige bedrifter og butikker. Jeg henter også inn varer som jeg tar med meg tilbake til Alvdal igjen. Dagene er dermed ganske forutsigbare, sier hun.

Best liker hun den fysiske delen av jobben.  

– Det at ruta er så kort som den er, er derfor helt greit for meg, sier hun. 

Hun legger til at hun har jobbet som yrkessjåfør siden 2019, da hun begynte å kjøre dyretransport for å prøve noe nytt ved siden av jobben som avløser. Nå har hun vært hos Posten siden våren 2021.

Førerkort og kurs

For å kunne kjøre lastebil trenger man førerkort for lastebil, klasse C. I tillegg bør man ta førerkortet for lastebil med henger, som kalles CE. Dersom du vil jobbe som yrkessjåfør og skal transportere personer eller gods, må du videre ta yrkessjåførkurset. Her finnes det kurs både for deg som vil jobbe med persontransport og deg som vil jobbe med transport av gods.  

Her finnes det kurs både for deg som vil jobbe med persontransport og deg som vil jobbe med transport av gods.

– For meg er dette en perfekt jobb, og jeg liker i grunnen alt med den. Jeg får kjøre mye, noe jeg trives godt med, og i tillegg møter jeg veldig mange hyggelige mennesker. Det er også veldig gøy å kjenne at man håndterer de store bilene, sier Berg. 

Begge kjønn

I likhet med Tangen, anbefaler Berg denne jobben til alle som liker å kjøre. 

– Akkurat den jobben jeg har er ganske fysisk krevende, med løfting og bæring, men det finnes jo også sjåførjobber som ikke er like tunge. Ellers er det som regel noen som kan hjelpe til med å ta i et tak hvis det trengs, sier hun. 

At det fortsatt er så mange menn i yrket sammenlignet med kvinner, ser hun derfor ingen god grunn til. 

– Dette er helt klart en jobb som passer til begge kjønn, sier hun.

Tekst: Katrine Andreassen

Next article