Skip to main content
Home » Karriere i industrien » Her er naturen klasserommet
Sponset

En uke før skolestart høsten 2021 sendte Bastian Solem inn en søknad til Hallingdal Folkehøgskule. Det har han ikke angret på. 

– Jeg hadde egentlig aldri tenkt på å gå på folkehøgskole, men etter en ulykke i skibakken i fjor vinter, anbefalte mamma meg å vurdere det. Selv hadde jeg mest lyst til å bli hjemme, men en uke før skolestart ombestemte jeg meg, sier Bastian Solem.

En kompis fortalte at han skulle reise på folkehøgskole, og en venninne kunne fortelle at hun skulle tilbringe et år på Hallingdal Folkehøgskule. Der hadde de en skilinje hun mente måtte være perfekt for Bastian. 

– Jeg har alltid vært glad i ekstremsport, og ble om mulig bare mer vågal etter at jeg brakk nakken. Da jeg leste om Switch, ble jeg derfor raskt overbevist, sier han.

Surfing og ski

Turen gikk til Hallingdal, og siden da har opplevelsene stått i kø. 

– Allerede etter et par uker på skolen, reiste vi på en fem dagers surfetur. Vi bodde på hytte, og det gjorde at vi raskt ble kjent med hverandre, sier Bastian. 

– Vi står på ski fire dager i uken i tillegg til helgene. Det følges som det er helg hver dag, sier Bastian Solem fornøyd.

I tillegg til dette har det blant annet blitt toppturer og terrengsykkelturer før snøen kom, og fantastiske skiopplevelser etter dette. 

– Vi står på ski fire dager i uken i tillegg til helgene. Det følges som det er helg hver dag, sier han fornøyd.

Velkommen til en folkehøgskole med syv skisentre rett over dørstokken! Søk her!

Utendørs klasserom

Ellen Medin er lærer ved skolen, og hun beskriver Hallingdal Folkehøgskule som en aktiv skole. Klasserommet er i stor grad naturen de omgir seg med. 

– Dette er en fellesnevner på alle linjer. Hver linje har sin fordypning, men vi fokuserer alle på gode opplevelser ute. Her legges det til rette for mestring, samhold og læring, sier hun. 

Skolen ligger på Gol, og skisenteret er bare en rusletur unna. 

– En stabil og snøsikker vinter er viktige stikkord. Man lærer seg å mestre vinteren etter et år her, sier hun. 

På folkehøgskolen har også koronatiden vært ganske normal, og ungdommer og voksne har fungert som en stor familie denne tiden. 

– Visst har det vært utfordringer, men pandemien har gitt oss en mulighet til å søke enda dypere inn i fellesskapet. Vi har fått satt ekstra fokus på det vi holder på med og satset enda mer på opplevelser lokalt, sier hun.

Bastian Solem på sykelsport
Hallingdal Folkehøgskule er en aktiv skole. Klasserommet er i stor grad naturen de omgir seg med. Foto: Bernhard Leinan Mathiesen

Forberedt på livet

Naturopplevelser og kultur lokalt er noe av det som skiller denne skolen fra andre. 

– Her får du en lang, herlig høst med stabilt klima, vinter med stabile snøforhold, livet på fjellet, toppturer, langrenn, ski, brett, offpiste og sju skisentre å velge mellom, sier hun. 

– Jeg har møtt mange fantastiske mennesker og fått gode venner på alle linjer. Skolen er ikke større enn at man blir kjent med alle, sier han. 

Alt ligger til rette for bålkos og samhold som varer livet ut. 

– I tillegg til linjefag har vi også mange spennende valgfag, fellesfag og ulike temauker i løpet av året. Vi har to hele uker der vi fordyper oss på samarbeid og valg, og på den måten får man et allsidig år med fordypning på mange plan. Gode forberedelser for resten av livet, og det å øve på å ta gode valg og være et godt medmenneske, sier hun.

Opplev en snøsikker vinter, de skandinaviske alper i Hemsedal og et fantastisk samhold og fellesskap. Søk her!

God kontakt

Om medelever, skolen, fagtilbudet og ansatte har Bastian bare godt å si. 

– Jeg har møtt mange fantastiske mennesker og fått gode venner på alle linjer. Skolen er ikke større enn at man blir kjent med alle, sier Bastian Solem. 

Også lærerne har det vært lett å bli kjent med. 

– Lærerne er engasjerte og flinke, og jeg har fått en kontakt med dem som jeg verken opplevde på ungdomsskolen eller videregående skole, avslutter han.

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrister, og tar imot søknader hele året. De begynner å se på søknader og ta opp elever fra 1. februar. Søk her!

Disse linjene finnes på Hallingdal Folkehøgskule: 

– Switch
– Friluftsliv
– Balanse
– Dyrepasser
– Idrett 
– Reise

Av Katrine Andreassen

Next article