Som ung gutt fikk Javad Mushtaq ofte høre han ikke kunne lykkes fordi han hadde foreldre fra et annet land. Da bestemte han seg for å satse alt på å bli bedre enn alle andre. Den strategien var vellykket.
– Jeg opplevde til stadighet at medelever og lærere ikke hadde helt tro på meg på grunn av bakgrunnen min, og jeg forsto ikke helt hvorfor. Kunne det være at jeg ikke var norsk nok? Vi spiste jo både fiskeboller og brunost, men det holdt kanskje ikke, sier Javad underfundig.
Etter hvert gikk han løs på det mest urnorske han visste. Han bestemte seg for å bli flink i nynorsk. Veldig flink.
– Faktisk fikk jeg beste karakter på en nynorsk tolkning av et modernisert eventyr, men da sa en av lærerne at det ikke kunne stemme at en med min bakgrunn fikk så god karakter. Læreren ville at oppgaven min skulle rettes på nytt. Jeg møtte masse sånt i oppveksten min, og det gjør noe med deg, fortsetter han.
Arbeidet steinhardt
Javad fant ut at han rett og slett måtte vise at han var bedre enn alle andre og flyttet til Oslo i 2007 for å bli siviløkonom på BI. Og han jobbet hardt:
– Jeg tok alle studieårene som borteboende student uten å ta opp studielån. Jeg jobbet fire dager i uken ved siden av studiene, var engasjert i studiemiljøet, arrangerte konferanser og stiftet en studentforening. Samtidig fikk jeg veldig gode karakterer. I 2010 ble jeg den første med ikke-vestlig bakgrunn i Norge som mottok pris som beste økonomistudent på tvers av alle landets skoler og universiteter, forteller han.
Det samme året fikk han også Alargastipendet og i 2011 vant gruppen hans diplom for beste prosjektoppgave i regi av Harvard Business School i konkurranse med 100 skoler globalt.
Gjøre noe for de som kommer etter
Da han var ung trodde Javad at lykke kunne måles i penger. Derfor startet han allerede som 13-åring med kjøp og salg av mobiltelefoner. Først én telefon som han tjente litt penger på, og etter hvert ble det kjøp og salg av 250 telefoner med god gevinst. Etter utdannelsen fikk Javad også en godt betalt jobb i Aker Solutions, men sa opp uten å vite hvor han skulle videre.
– Jeg var kommet i en situasjon der jeg var ekstremt privilegert, men følte et ansvar for å hjelpe neste generasjon som kommer etter oss. Erkjennelsen kom etter at jeg var igjennom en alvorlig bilulykke som jeg kom fra uten skade, men som kunne vært fatal. Det andre var at jeg etter hvert forsto at det kunne være et fortrinn med flerkulturell bakgrunn. Særlig i et land som Norge hvor eksport er viktig, da trengs det folk som kan flere språk og har en bredere forståelse av andre kulturer. Dette ville jeg at næringslivet skulle ta innover seg, fortsetter han.
Talenter med mangfoldig bakgrunn
Mens han jobbet i Aker Solutions stiftet han organisasjonene MinMentor som han driver i tillegg til MAK (Mangfold, Ambisjon og Kompetanse). Han sluttet i Aker Solutions for å jobbe mer aktivt med disse organisasjonene. MAK er i dag Norges største nettverk av unge talenter med mangfoldig bakgrunn eller interesse for interkulturell kompetanse. Mens MinMentor en sosial organisasjon som bidrar til å redusere frafallsraten i Norge og bidrar til å skape et mer inkluderende samfunn. I dag jobber også Javad som tidligfaseinvestor i Norges første impact investment selskap, JM Ventures, hvor han investerer og coacher startups med flerkulturelle grundere.
I tillegg arbeider Javad mye med å få næringslivet til å forstå at mangfold er et konkurransefortrinn, blant annet ved å delta på arenaer som Arendalsuka, NHOs årskonferanse og Davos-uken i regi av World Economic Forum.
Av: Tom Backe, [email protected]