Home » Karrieremuligheter » – Det valget du tar etter videregående trenger ikke å være avgjørende for den endelige karrieren din
Karrieremuligheter

– Det valget du tar etter videregående trenger ikke å være avgjørende for den endelige karrieren din

Lars Berrum (36) er aktuell med podcasen «Berrum & Beyer snakker om greier» på NRK. Foto: Privat

Da Lars Berrum skulle søke på studier etter videregående, søkte han på mange forskjellige studier, men ante ikke at ønskene skulle rangeres. Tilfeldigvis sto sykepleierstudiet øverst på lista, og dermed ble det sykepleier han utdannet seg til.

– Utover at mamma er sykepleier, visste jeg nesten ingen ting om sykepleieryrket, sier Lars Berrum ettertenksomt.

– Jeg kom rett fra videregående og var en vilter idrettsgutt. På sykepleierstudiet møtte jeg masse folk som hadde gode verdier og som ville hjelpe andre. Jeg lærte mye om mennesker, fikk god erfaring med praksis fra sykehus og ikke minst fra sykehjem hvor jeg også lærte om hvordan livet kan ende. I det hele tatt ga hele denne sykepleierperioden meg veldig mange perspektiver. Derfor ser jeg nesten på sykepleierepoken som en videreutdanning i det oppdragelsesstudiet som mamma og pappa hadde begynt på, fortsetter han.

Det er ikke så viktig hva du velger

Lars syns at ungdommen som er på vei ut av videregående i dag er heldige som har en frihet der de kan bli akkurat hva de vil og har uendelige valgmuligheter. Men han skjønner også at alle disse valgmulighetene kan være veldig overveldende og gjøre det vanskelig å vite hva man skal velge.

– Jeg husker selv da jeg skulle velge og så på studielisten over alt som var mulig. Det var veldig vanskelig, for jeg vet jo ikke hva for eksempel en IT-konsulent egentlig er, eller hvordan det er å jobbe som ingeniør, revisor, eller sykepleier for den saks skyld. Vi får ingen guiding når vi skal ta disse valgene. Nå er plutselig alt opp til deg. Det kan både være skummelt og slitsomt. Det viktigste fra min erfaring er å fortelle at det valget du tar etter videregående ikke nødvendigvis er det endelige valget. Min erfaring er at det bare er å starte på noe, for det er mye bedre å ta et år der du studerer noe du tror er veldig gøy, at du flytter til et annet land for å lære språk, eller begynner på folkehøyskole for å gjøre noe annet og treffe nye venner, enn å ta et typisk friår.

Senk skuldrene og pust med magen

Selv om du ikke skulle treffe riktig på første forsøk, mener Lars det ikke er så farlig, for da kan du bare slutte og prøve noe annet isteden. Men det er uansett lurt å lete etter et studium som kan ende opp i en jobb der du tror du kommer til å trives i fremtiden.

– For meg har det vært trygt å vite at jeg alltid har sykepleieryrket å vende tilbake til hvis jeg ikke lykkes som komiker. Men jeg vet også at hvis jeg blir drittlei om noen år, og kanskje ikke vil jobbe hverken som komiker eller sykepleier, så liker jeg tanken på at jeg kan flytte til Lofoten for en periode og jobbe der som fisker, eller gjøre noe helt annet. Det å vite at jeg kan flytte på meg, og at jeg ikke har så mange grenser for hvor jeg skal bo, eller hva jeg skal gjøre, det er litt viktig for meg. Og dere som skal velge studier nå: Senk skuldrene og pust meg magen, dere har masse tid igjen til å finne ut av dette, og husk at mange ikke begynner å studere før de er 35, avslutter Lars Berrum.

Fakta

– Lars Berrum (36), født på Bærums Verk i 1986.
– Bor på Aleksander Kiellands plass i Oslo sammen med kjæresten.
– Gikk idrettslinja på Nadderud videregående skole.
– Fortsatte på sykepleierstudiet. Ferdig utdannet som 22 åring.
– Jobbet på akuttpsykiatrisk mottak på Ullevål sykehus i cirka fire år, etter hvert kombinert med humor.
– Startet med improteater og stand-up. Har kunnet leve av inntektene fra humor fra 2014.
– Hadde flere småjobber i ungdommen, blant annet som avisbud og lagerarbeider.
– Jobbet som sykepleier på Diakonhjemmet sykehus under pandemien.
– Tilbake i komikken igjen og er blant annet aktuell med podcasen «Berrum & Beyer snakker om greier» på NRK.

Av Tom Backe

Neste artikkel