Home » Karrieremuligheter » Ikke bli manusforfatter hvis du ikke absolutt må
Karrieremuligheter

Ikke bli manusforfatter hvis du ikke absolutt må

Håkon Bast Mossige og Espen P.A. Lervaag på innspilling av Maniac i New York. Bilde til høyre:Sammen med regissør Cary Fukunaga på premierefest på Maniac i New York. Foto. Privat

Manusforfatterne bak TV-suksessen Maniac har kun ett råd til deg som vil skrive TV-serier: Ikke gjør det! (Hvis du ikke absolutt må, da.)

Espen P.A. Lervaag og Håkon Bast Mossige har både skrevet og spiller i TV2-serien Maniac. Serien har også blitt kjøpt opp av Netflix med Emma Stone og Jona Hill i hovedrollene. En suksess, uten tvil. Men veien dit har vært både lang og humpete.

– Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hvor lang prosessen har vært fra idé til produkt, hadde jeg ikke gjort det, sier Håkon.

Heldigvis ante ingen av dem hvor vanskelig det skulle bli, da de møttes på Westerdals for snart sju år siden. Begge var i godt voksen alder, og hadde jobber de egentlig ikke trivdes i. Espen jobbet som salgssjef i Hafslund og Håkon jobbet i arkivet i UDI. Nå ville de utdanne seg innen reklame. 

Bråstopp

I andreklasse skulle elevene gjennomføre et skoleprosjekt.

– Det var Espens idé at vi kanskje skulle lage en humorserie til TV. Jeg syns det hørtes morsomt ut, så vi skrev manus og spilte inn en pilot. Det ble egentlig ganske bra, så vi kontaktet flere produksjonsselskaper og ble signert ganske kjapt, sier Håkon.

– Dette var jo gøy, tenkte jeg da. Kanskje vi skulle jobbe med TV i stedet for reklame, sier Espen.

Og sånn ble det. Men det skulle vise seg ikke å bli lett. Det ble snarere bråstopp. Produksjonsselskapet forkastet idéen etter et halvt år.

Fikk selvtillit

Men de to studentene lot seg ikke stoppe av den grunn.

– Vi lærte mye av å lage denne piloten, særlig at det var mulig å lage noe eget, og bli sett av bransjen. Det ga oss selvtillit til å begynne på et nytt prosjekt, som ble til Maniac, sier Håkon.

Den nye piloten handlet om to karer på et mentalsykehus. Planen var at det skulle bli et sketsje-show med korte episoder på to til tre minutter.

– Det er mye enklere å lage korte sketsjer enn å skrive lange drama-episoder. Sa folk. Og vi hørte på folk, sier Espen.

– Ikke gjør det, sa folk

Men så utviklet disse karene på mentalsykehuset seg, og plutselig ble sketsjene til et humordrama.

– Alle sa: Ikke gjør det. Men vi gjorde det likevel, sier Håkon.

De to elevene kontaktet igjen produksjonsselskapene, og fikk napp hos Rubicon. Espen og Håkon spratt champagnen. Men det tok ikke lang tid før kontrabeskjeden kom.

– Rubicon klarte ikke å selge inn ideen vår til noen TV-kanal, sier Espen.

Vant konkurranse

Så lanserte TV2 en konkurranse der deltakerne skulle lage nye TV-programmer. Vinneren skulle få konseptet sitt produsert. Espen og Håkon ble med, og vant. Fram med champagnen.

– Men så vant vi plutselig ikke likevel. Vi fikk beskjed om at det var noen andre som skulle få produsert sin serie. Det var noen rare greier med de reglene der, sier Håkon.

Men dramasjefen i TV2 hadde sett piloten. Og han likte det han så. Endelig løsnet det. Og med TV2 i ryggen, lagde Espen og Håkon endelig tv-serien Maniac. Mer Champagne.

Hadde ikke budsjett

– Vi jobbet hele 2014 med å utvikle ideen videre med Rubicon og TV2, sier Håkon.

– Men så fant vi ut at vi ikke hadde så mye penger som vi ønsket. Vi fikk ikke gjort noe av det vi egentlig hadde lyst til å gjøre, sier Espen.

Ting ble satt på vent. Men så, rett over jul kom budsjettet på plass, og de kunne begynne å filme.

– Vi filmet hele våren 2015. Planen var at serien skulle gå på TV2 til høsten, sier Espen.

– Men det skjedde ikke, skyter Håkon inn.

Kjøpt opp av Netflix

Serien endte opp på Sumo. Champagnekorken på.

– Men heldigvis gikk serien så bra på Sumo, at den havnet på TV2 likevel, året etter, sier Espen.

Og siden da har det gått slag i slag. Maniac ble solgt til Paramount i USA. Serien ble kjøpt opp av Netflix og ble sluppet der høsten 2018. Den norske versjonen av Maniac ble også nominert i kategorien beste komedie under TV-prisutdelingen The Golden Nymph i Monte Carlo.

– Vi vant ikke, men det ble en heidundrende fest, sier Espen, som legger til at han har lært mye på veien.

– Jeg stoler ikke lenger på store ord og løfter før produktet faktisk er på tv, sier han.

– Før tok vi helt av når folk i bransjen snakket positivt om det vi lagde, fordi vi trodde det betydde at det faktisk skulle bli noe av ting. I dag spretter vi ikke sjampisen like lett, sier Håkon.

Håkon Bast Mossige og Espen P.A. Lervaag i norske Maniac. Foto. Privat

Ikke gjør det!

Til andre håpefulle som tenker at de har lyst til å prøve det samme, har Espen og Håkon noen klare råd:

– Hvis du ikke virkelig, virkelig må lage en TV-serie, så la vær. Ikke gjør det. Det krever så mye. Hvis du fortsatt tenker at du må, ja, da har du antakeligvis en så god idé, at det er verdt å prøve, sier Espen.

– Men man må være tålmodig. Ting tar tid. Og bra ting er ikke gjort på ett år, sier Håkon.

De to manusforfatterene er mer positive til markedet en historieforteller kan navigere i.

– Historiefortelling handler ikke bare om TV. Historiefortelling er over alt. En manus- og tekstforfatter har store muligheter i dagens marked. Liker man å skrive og har gode idéer, er mulighetene mange, sier Espen.

Av: Marte Frimand, [email protected]

Neste artikkel