Home » Karrieremuligheter » Når industrien ringer
Sponset

Automasjonsingeniør Henrik Skoe var egentlig helt fornøyd der han var, men så ringte det ene selskapet som kunne få ham til å skrifte jobb.

Skoe skrev bacheloroppgaven hos kontrollsystemleverandøren Step Solutions, som etter fullførte studier og sommerjobb, tilbød ham jobb som prosjektingeniør. Etter nesten syv år hos dem i hovedstaden valgte Skoe og samboeren å flytte hjem, hvor han startet opp en egen avdeling for å selge tjenester til industribedriftene i Grenlandsområdet.

– Det var kun et firma som jeg kunne tenke meg å jobbe for her, og det var Eramet Norway. En dag ringte min tidligere leder og fortale om en ny stilling som han ønsket at jeg skulle søke, sier Skoe.

Og da Skoe ble tilbudt jobben ved mangansmelteverket i Porsgrunn, ja, da måtte han ta den.

– Jeg har alltid snakket så varmt om Eramet, sier Skoe.

Begynte som lærling

Med en bestefar som var elektroingeniør og en stor interesse for å skru på ting, valgte Skoe å søke seg til elektrogrunnkurs.

– Det er mange radioer som har blitt skrudd fra hverandre hjemme hos mamma og pappa. Da jeg begynte på elektro fant jeg ut at automasjon var det jeg like best, forklarer Skoe.

I løpet av siste året på videregående gjennomfører elevene to utplasseringer i bedrifter, og da Skoes lærer snakket om Eramet Norway, bestemte Skoe seg at det var nettopp dit han ville.

– Eramet er skikkelig tungindustri, og tungindustri er morsomt. Og når man har vært et sted på utplassering har man et veldig godt grunnlag når man skal søke lærlingplass. Jeg husker at jeg var nervøs på intervjuet, men det gikk jo bra, sier Skoe.

Eramet Norway, som også har smelteverk i Sauda og Kvinesdal, produserer manganlegeringer til den globale stålindustrien. Verket i Porsgrunn har to ovner og et raffineringsanlegg.

– Jeg hadde en veldig god læretid fordi jeg fikk prøve så mye forskjellig. Her er det et stort spekter, fra gassrenseanlegg, vannrenseanlegg til styring av smelteovn. Eramet Norways motto er ‘Frihet under ansvar’, og det følte jeg at jeg fikk, sier Skoe.

Videre studier

Skoe trives veldig godt hos Eramet Norway Porsgrunn, men han ville videre og søkte seg til ingeniørstudiet ved Universitet i Tromsø, Norges Arktiske Universitet.

– Det er meget positivt å ha fagbrev i bunn når man tar ingeniørstudier. Man har jo allerede skrudd på ting. Du har en forståelse på komponenter i kretser som man på universitetet driver og regner på, for du har feilsøkt og byttet ut komponenter på slikt fra før. Jeg mener at det bør være pålagt at man har skrudd på ting. Det samme sier faktisk de som har gått studiespesialiserende. Mange misunnet oss innsikten vi har, sier Skoe.

En nyopprettet stilling

Skoe er nyansatt som prosjektleder i automasjon og digital transformasjon, noe han er meget fornøyd med ettersom han ønsket å bevege seg i retning av digital transformasjon.

– Dette er en helt ny stilling slik at den er min å definere. Det handler om å knytte automasjon tettere opp mot digital transformasjon. Avdelingen for digital transformasjon er veldig fornøyde med å få inn det praktiske, ikke bare lene seg på det teoretiske som de er veldig gode på, sier Skoe.

Skoe gleder seg til å ta fatt på de nye oppgavene som venter på ham, og han er helt sikker på at han kommer til å trives godt.

– Her har vi et meget godt arbeidsmiljø. Det er kameratslig, du stiller opp for dine kolleger, vi har gode faglige diskusjoner og folk ivrer etter å bidra. Jeg skal fungere som fagekspert innen min fagdisiplin. Hensikten er å oppnå så optimal drift som mulig, så det kan man jo jobbe med i det uendelige, sier Skoe fornøyd.

Tekst: Carin Pettersson

Neste artikkel