Home » Karrieremuligheter » Siviløkonomer fra NHH er svært ettertraktet på jobbmarkedet
Sponset

Mer enn ni av ti NHH-kandidater har relevant jobb et halvt år etter masterstudiene, og de får seg jobb i de fleste bransjer. – Drømmen er å jobbe med bærekraft, sier sunnmøringen Silje Farstad Moe (21).

På Norges Handelshøyskole finner du studenter fra hele landet. Tre av disse er Silje Farstad Moe (21), Mah Noor Munir (21) og Nathaniel Joshua Karunairasah (22). De har alltid visst at en utdannelse fra NHH vil sikre dem gode og interessante jobber, men karrieremulighetene holder de fortsatt åpne.

– Jeg er fremdeles veldig usikker på hva jeg vil jobbe med etter endt utdanning, og trenger heldigvis ikke bestemme meg for det med det første. Likevel håper jeg det er tilknyttet miljø og bærekraft, siden dette er noe jeg interesserer meg for, sier Moe, som går sitt andre år på bachelorstudiet.

Bergenseren Nathaniel Joshua Karunairasah ønsker å bruke sine kreative sider:

– Det mest spennende for meg innen økonomi, er hvordan du kan påvirke konsumenten til å ta valg. Jeg synes at sammenhengen mellom psykologi og økonomi er interessant. Som ferdig utdannet siviløkonom ønsker jeg å jobbe med noe kreativt.

Den siste arbeidsmarkedsundersøkelsen, besvart av masterstudenter som fullførte graden våren 2021, viser at flest NHH-ere jobber i konsulentbransjen (32 prosent). Det er også mange som jobber innen revisjon (21 prosent), og innen bank, forsikring og finans (18 prosent). Undersøkelsen viser videre at:

  • 94 prosent av kandidatene er i arbeid et halvt år etter fullført master. Tre prosent tok videre studier.
  • 89 prosent fikk jobb før de var ferdig med studiene.
  • 99 prosent av de som er i jobb oppgir at de har en relevant jobb.
  • Seks prosent jobber fulltid i sitt eget selskap.
  • Ni prosent jobber i utlandet.
  • Gjennomsnittslønnen stiger. Totallønn i 2021 var 623.608 kronner. I 2020 var den 574.357 kroner (inkludert tilleggsytelser).
Silje Farstad Moe (21) og Nathaniel Joshua Karunairasah (22). Foto: Helge Skodvin

Landets mest populære studieprogram

Norges Handelshøyskole setter stadig nye søkerrekorder. Hele 2.221 søkere hadde siviløkonomutdanningen ved NHH som førstevalg i 2021, noe som gjør dette til landets mest populære studieprogram. Øystein Thøgersen er rektor ved NHH. Han mener at etterspørselen etter økonomistudenter er robust, også i pandemitider.

– Det er alltid behov for dyktige og faglig oppdaterte økonomer, og våre studenter kan gå inn i alle typer bransjer. NHH-studenter kjennetegnes av kvalitet, engasjement og stort pågangsmot – og det tror jeg arbeidslivet verdsetter høyt.

Studentene forteller at de valgte NHH av ulike grunner, men for Mah Noor Munir fra Oslo var det de internasjonale mulighetene som appellerte mest.

– Jeg valgte NHH fordi jeg alltid har hatt en interesse for å jobbe internasjonalt. NHHs internasjonale nettverk, utvekslingsmuligheter og tette bånd med næringslivet, åpner flere dører i utlandet. Samtidig blir du også sikret en trygg karriere i Norge, sier hun.

Moe var på sin side mer usikker på hva hun ville gjøre etter videregående. Det var læreren hennes på videregående som anbefalte NHH.

– Det er brutalt og skummelt å skulle velge yrkesretning etter videregående, og som mange andre, var jeg veldig usikker. Jeg hadde en veldig engasjert og dyktig lærer, og det var han som vekket min interesse for økonomi. Siden en utdannelse fra NHH på mange måter åpner flere dører enn den lukker, tenkte jeg at dette kunne være veien for meg; noe jeg så langt er veldig fornøyd med, sier hun.

Det sosiale miljøet

Studenter ved høyskolen blir automatisk medlem av NHHS, som er blant Norges mest aktive studentforeninger med over 130 grupper. De tre studentene forteller at de har mange gode minner herfra. For masterstudenten Karunairasah er det en konsert med Unge Ferrari som skiller seg ut.

– Mitt beste studentminne var da jeg arrangerte Unge Ferrari-konsert sammen med resten av gjengen i studentgruppen NHHS Backline. Det er en artist jeg har som personlig favoritt, så det var stort for meg.

Moe trekker fram aksjonsuken til NHH Aid som hennes beste studentminne. NHH Aid er NHHs studentdrevne humanitære organisasjon.

– Aksjonsuken, som til vanlig er et stort og sosialt arrangement, måtte i år være heldigitalt, og vi fikk bryne oss på mange utfordringer på grunn av de strenge koronarestriksjonene som var innført på det tidspunktet. Likevel klarte vi å samle inn over én million kroner til UNICEF, noe jeg er både stolt og takknemlig for å ha vært en del av.

Chatter med potensielle søkere

I høst tok NHH i bruk en ny tjeneste der de som har spørsmål om studielivet i Ytre Sandviken, kan chatte med skolens studentambassadører og lese deres blogginnlegg. Karunairasah ønsker særlig å få fram at NHH er for alle.

– Jeg ønsker å formidle at her på NHH er det plass til alle typer mennesker. Folk har interesse for alt fra a til å, og har mange forskjellige bakgrunner. Med bakgrunn mener jeg ikke bare geografisk, men også i forhold til etnisitet og hva de har gjort før studiet. Det er mye å lære av de forskjellige menneskene som går her, sier han.

Av Ingrid Aarseth Johannessen / Ingunn Gjærde

Neste artikkel