Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Slik oppfylte Ragnhild drømmen om å jobbe som make-up artist
Karrieremuligheter

Slik oppfylte Ragnhild drømmen om å jobbe som make-up artist

Ragnhild Margrethe Andersen

Er du interessert i sminke og drømmer om å jobbe med din hobby? Vi spurte Ragnhild Margrethe Andersen, som jobber som frilansende make-up artist, hvordan man går frem for å bli profesjonell sminkør.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å følge drømmen min siden jeg alltid har vært veldig interessert i sminke, og det var noe jeg mestret. Målet var å jobbe med noe som var så gøy at det ikke føltes ut som jobb, og det er akkurat det dette ble for meg. I tillegg er det en veldig allsidig jobb.

Samtidig som den er veldig sosial, siden jeg møter mange forskjellige mennesker, kan den også være ensom i det at du ikke har kollegaer som frilanser. Så igjen,
for meg er dette perfekt da jeg liker å kombinere en sosialt hverdag med en selvstendig en.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag?

– Når man jobber som makeupartist på frilansbasis finnes ingen vanlig arbeidsdag – det er nettopp det som gjør det så gøy! Jeg jobber med privatkunder, bruder, magasiner, TV, blogging og kontorarbeid.

Jeg får som regel bestillinger fra kunder på e-post god tid i forveien. Vi blir enige om hva kunden vil ha, og når oppdraget er utført sender jeg faktura.

Siden jeg jobber for meg selv har jeg noe administrativt ansvar. Jeg bruker programmet Fiken for å sende ut mine fakturaer, og har en regnskapsfører som hjelper meg med å huske tidsfrister, i tillegg til å gjøre forskjellige innleveringer for meg.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves at du hele tiden står på! Dette er en jobb hvor du er din egen sjef, og du må selv finne arbeidet som skal gjøres. Det krever at du er ekstremt kreativ, strukturert, hyggelig med mennesker, uredd og selvfølgelig god til å legge makeup på andre. Et stort pluss er selvfølgelig å jobbe med promotering på instagram, for da får du utrolig mye produkter som du, istedenfor å betale full pris for, kun skatter av.

Hvem passer ikke i dette yrket?

– Hvis du skal jobbe som frilanser i dette yrket passer det ikke for deg som vil ha noe trygt. Vil du ha fast tid og lønn kan du være sminkør i en salong eller butikk. I min hverdag kan jeg jobbe én time på én jobb, og plutselig 12 timer på en annen. Du må hele tiden diskutere hvor mye du skal få betalt for et oppdrag, så du kan heller ikke være redd for å forhandle. Å være sminkør er også et relasjonsbasert yrke som krever at du utvider nettverket hele tiden. Derfor burde du helst ikke være sjenert, asosial eller utrivelig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At jeg blir kjent med så utrolig mange forskjellige mennesker! Mens man sminker en person blir det mye prat, og man får virkelig høre det mest personlige av det personlige. Folk liker å snakke og åpne seg! Det er også veldig artig når jeg sminker noen som ikke er vant til å bruke sminke, eller tror at de er for gamle til det. Det er gøy når de blir fornøyd og overrasket av triks og produkter som passer dem!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan være slitsomt til tider når det er lavsesong mellom januar og mars. Da er det få jobber, og man bør ha en sparekonto for slike tider.

Hvilke typer mennesker ville du anbefalt dette yrket?

– Først og fremst de som har en lidenskap for det kreative. Men en bivirkning av å være en kreative sjel er at man ikke alltid er den mest strukturelle. Som frilanser må man virkelig være begge deler.

I dette yrket betyr det ingenting hva slags karakterer du fikk på skolen. Du må bare ha en god holdning, være flink på det du gjør og stå på!

Hvilke andre muligheter finnes det innen yrket?

– Som makeupartist kan du jobbe frilans, i butikk eller som salgsrepresentant og kursholder for merker som for eksempel Dior, Lâncome eller YSL. Man kan også jobbe som sminkør for TV-stasjoner, på filmsett eller bare med privatkunder.

Man kan leve av blogging også, men det skal mye til for å lykkes med det. Man kan også jobbe som makeupartist for magasiner, eller i salong. Det er veldig mye man kan gjøre, og jeg kommer ikke på alt i farta. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer helt an på hva slags jobb du gjør. I butikk tjener du normal butikklønn, og jobber du for et sminkemerke ligger vel lønnen på rundt 390 000 til 450 000 kroner i året. Når du jobber frilans får du betalt per oppdrag, og da varierer det veldig. Jeg tar ikke jobber for mindre enn 2 500 kroner uansett oppdrag, det er startprisen min. Jeg får alt fra 2 500 kroner til 15 000 kroner per oppdrag.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er vanskelig å si, men det er nok mye lettere å få seg jobb i en kosmetikkjede som for eksempel Kicks, enn å klare seg som frilanser. Jeg startet jo der selv. Jeg jobbet fire år i kicks og ble kjent med alle typer ansikter og produkter, deretter jobbet jeg tre år for Christian Dior Parfums som selger, kursleder og makeupartist, og har etter det jobbet snart i tre år som frilanser.

For å komme dit jeg er i dag har det vært mye hard jobbing, promotering av meg selv og en brennende lidenskap for det jeg gjør. Det handler ikke om hvor flink du er til å sminke deg selv; det handler om hvor flink du er til å sminke andre! 

Av: Redaksjonen, [email protected]

Next article