Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Velg din vei med både hode og hjerte
Karrieremuligheter

Velg din vei med både hode og hjerte

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Marte Garmann

Det å velge hva du skal bli og hva slags utdanning du skal ta er et stort og viktig valg. Det er et valg hvor du bør bruke fornuften, men også lytte til hva følelsene dine sier.

I Norge er vi heldige. Utdanning på offentlige høyskoler og universiteter er gratis og vi har en av de aller beste studiestøtteordningene i verden. I tillegg er arbeidsledigheten lav. Det betyr at mulighetene er mange. Det er bra, men det kan også gjøre det ekstra vanskelig å velge rett.

Ditt valg

Det valget du nå skal ta har stor betydning, men ikke la det stresse deg for mye. Det er et valg som setter deg på en kurs mot fremtiden, men kursen kan justeres. Og så er ikke studietiden bare alvor – den gir deg frihet og mulighet til å bli kjent med nye mennesker og lære nye ting. Jeg håper du kjenner på friheten og bruker den godt. For behovet for å ta en utdannelse har aldri har vært større. I de fleste jobber er det nå et krav eller en fordel med en god utdannelse.  

Skaff deg informasjon

Det er bedre å velge riktig første gang, selv om kursen kan justeres etter hvert. Derfor bør du skaffe deg informasjon. Snakk med rådgiveren på skolen, ta kontakt med utdanningsstedet og diskuter med venner og familie. På nettet er det nesten ingen grenser for hvor mye informasjon du kan finne. Vi har ansvaret for nettsiden www.utdanning.no, og der finner du gode tips og nøytral informasjon om både utdanning og yrker. Og har du funnet et yrke du tror du vil like – enten det er rørlegger, revisor eller røykdykker – snakk med noen som har det yrket slik at du finne ut hvordan arbeidshverdagen er.

Hva trenger vi i fremtiden?

Så er det fornuftig å forsøke å se litt inn i fremtiden. Hvilke yrker eller studieretninger tror vi blir ekstra viktig fremover? Vi vet at realfag, IKT-sikkerhet og teknologi er områder som peker seg ut når det gjelder fremtidens kompetansebehov. Vi trenger også mange nye sykepleiere og andre omsorgsyrker på grunn av en større andel eldre mennesker. Og mange med fagbrev og ingeniører, for å nevne noe. Det kan være lurt å tenke seg litt ekstra godt om i tilfelle ett av disse yrkene kan være noe for deg. Felles for disse jobbene er at det er helt nødvendig med en god utdannelse.

Gjør en forskjell

Et yrke jeg gjerne vil trekke frem er læreryrket.  Vi trenger særlig flere lærere for de minste barna som kan hjelpe dem å knekke lesekoden og som gir dem den kunnskapen og kompetansen de skal bygge livene sine på. Læreryrket gir deg en unik mulighet til å gjøre en forskjell. Det er ett av de aller viktigste yrkene vi har, spør du meg. Og starter du på lærerutdanning til høsten, kan du få slettet deler av studielånet ditt når du er ferdig utdannet. Alle som fullfører lærerutdanningen nyter godt av dette, men ordningen er ekstra lønnsom for de som utdanner seg for trinn 1–7, og for de som tar jobb som lærer i Nord-Norge. Noe å tenke på.

Ut på tur

Uansett hva slags utdanning du velger så håper jeg også at du vurderer å ta en del av den i utlandet. Vi jobber mer på tvers av kulturer, språk og landegrenser enn tidligere. Internasjonal kompetanse vil være viktig for flere og flere arbeidsgivere og bedrifter i fremtiden. Ved å ta en del av graden din i utlandet vil du lære mye når du møter nye kulturer, et annet språk, andre arbeidsformer og nye mennesker. Og ikke minst om deg selv.

Du bestemmer

Å gi råd om karrierevalg og utdanning er ikke enkelt. For det er og bør være ditt valg. Det er bra å få råd og anbefalinger fra andre, men det er du som skal trives både med studiene eller yrkesopplæringen og i arbeidslivet etterpå. Tenk gjennom hva som er dine evner, hvilke interesser du har og kjenn etter hva du kan tenke deg å holde på med i mange år fremover. Og uansett hvilke råd du får, husk at det er du selv som skal ta det endelige valget.  Lykke til med avgjørelsen!

Av: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)

Next article