Lurer du på hva du skal studere? Kjenner du Nora, Nova og June? Digger du AI, algoritmer, maskinlæring, design, cybernetics og robotics?
Eller er du en tallknuser som liker tanken på å kunne spå inn i
fremtiden? Kanskje du overhodet ikke liker tall, men elsker å jobbe med
mennesker? Kanskje du liker å skape noe nytt og tenker at design er noe
for deg? Eller er du en som er opptatt av verdiskaping, bærekraft og
miljø, og har lyst til å bidra til at verden kan bli et bedre sted å bo
for oss alle?
Vet du hva? Alt dette og mye, mye
annet kan du få jobbe med om du velger en karriere innen finans.
Finansnæringen er i en enorm digital utvikling, og velger du for
eksempel en utdanning innen finans eller fintech, har du mange spennende
jobbmuligheter i finansverdenen.
Mangfoldige jobbmuligheter
Et finansselskap har behov for mange ulike profesjoner; kundebehandlere, finansielle rådgivere, forsikringsrådgivere, selgere, regnskapsmedarbeidere, revisorer, jurister, finansanalytikere, risikoanalytikere, fintech-utviklere, interaksjonsdesignere, IT-analytikere, tjenestedesignere, digitale forretningsutviklere, produktutviklere, markedsførere, prosessarkitekter, løsningsarkitekter, eiendomsmeglere, obligasjonsmeglere, compliance officers, fondsforvaltere, finanstradere og ledere på alle nivåer. Dette er bare noen eksempler på ulike yrker innen finansnæringen i dag og kan se helt annerledes ut når du er ferdig med å studere, men med en god utdanning innen for eksempel økonomi og teknologi vil du stå godt rustet til fremtidens jobber innen finans.
Teknologi og finans
I Finansforbundet organiserer vi 32.000 medlemmer med mange forskjellige yrker, som har én ting felles; nemlig at de jobber innen finans og teknologi. I Universum undersøkelsen, som er en årlig undersøkelse blant unge studenter, nominerer studentene de topp fem selskapene som de ser på som sin drømmearbeidsgiver.
I resultatene for 2020 dominerer finansselskapene topp ti-listen. DNB er ranket som nummer én av 50 drømmearbeidsplasser, men også Norges Bank, Sparebank 1, Nordea, Handelsbanken og Danske Bank ligger høyt oppe på listen. Finansselskap blir rangert høyt hos både business- og juss-studentene, men også IT-studentene ser til finanssektoren når de leter etter sin drømmearbeidsgiver.
Mariann Christensen
Leder Kompetanse og Fordel i Finansforbundet
Jenter og gutter
Når du skal velge deg en fremtidig arbeidsgiver kan det være lurt å vurdere mer enn lønn og karrieremuligheter, du bør også tenke over hva som er viktig for deg for å trives. Er du opptatt av å ha en arbeidsgiver som gir alle ansatte like muligheter på jobben kan du sjekke ut flere selskaper på equalitycheck.it – en samfunnsportal som bidrar til åpenhet rundt likestilling og mangfold på arbeidsplassen. Ett blant flere finansselskap som scorer høyt på likestilling og mangfold er det innovative finans- og utviklerselskapet Vipps AS. Har du lyst til å sjekke ut hva Finansforbundet mener om likelønn? Sjekk ut denne videoen på Youtube.
Smart og trygg
Uansett hva du måtte velge, vil du trives best når jobben din er mer enn en jobb for deg. Mange unge i finans er opptatt av verdiskaping ut over profitt for seg selv og selskapet, de ønsker også å bidra til et bærekraftig samfunn og gjøre verden til ett litt bedre sted. Innen flere områder i finans og teknologi kan du være med på å påvirke at kapital kan brukes til grønnere og en mer bærekraftig verdiskapning. Finansforbundet er opptatt av bærekraft, likestilling og kompetanse. Hvert år gir vi fem millioner kroner tilbake til våre medlemmer slik at de alltid kan søke om videreutdanning og være attraktive arbeidstakere. Så uansett hvilken arbeidsgiver du velger; vær smart og trygg med en fagforening i ryggen.
Ps! Nora og Nova er chatboter som jobber i Nordea, og June er investeringsrobot i Danske Bank. De kan bli dine nye kollegaer.
Av Mariann Christensen, leder Kompetanse og Fordel i Finansforbundet