Home » Velg fagutdanning » Brenner du for miljø og bærekraft? Da er grønn utdanning for deg.
Sponset

Fremtiden trenger folk som forstår naturens sammenhenger og har respekt for en bærekraftig utvikling. Om du er en av dem som brenner for miljø og bærekraft, er naturbruk, eller «grønn utdanning» løsningen.

Naturbruksutdanning er en yrkesfaglig linje på videregående som gir deg en allsidig skolehverdag der du lærer om sammenhenger mellom natur og menneskelig aktivitet.

Kirsti Winnberg er en av dem som fant den grønne drømmen.

– Folkehøgskolen jeg gikk på hadde en gård, og det var dette som ble starten på min utdanning. Drømmen min ble å jobbe innen dyr, matproduksjon og bærekraft, forteller hun.

Etter Folkehøgskolen tok Kirsti en grad som sivilagronom i husdyr. Utdanningen handlet om dyrevelferd, avl og genetikk, og dyreernæring. Nå skriver hun doktorgrad på hvordan avl kan påvirke klimautslipp fra kyr. Hun elsker arbeidet sitt.

– Det er herlig å ha en jobb med mening. Jeg får jobbe tett på matproduksjon og bidra til å utvikle bærekraftige løsninger, sier hun med et smil.

Naturbruk er døråpner

Kirsti mener grønn utdanning vil være en døråpner for fremtiden.

– Du blir kjempeettertraktet hos arbeidsgivere. Mange får jobb før de er ferdige. Tenk med hodet når du skal velge utdanning, men velg med hjertet!

Kirsti tror karrieremulighetene etter fagbrev er underkommunisert, og at mange velger studiespesialisering fordi det forventes.

– Yrkesfaglig studieretning passer for alle som liker å bruke hodet og kroppen. På naturbruk kan du velge fagutdanning eller studieforberedende naturbruk. En del skoler tilbyr også fordypning i realfag, som kvalifiserer til opptak på grønne studier på universitet og høyskoler. Jeg opplever veldig stor verdi i å ha tatt en utdanning som har gitt meg jobb der jeg får drive med fremtidens klima og matproduksjon. Vi må lage nok mat til verdens befolkning i fremtiden også, og da må vi ha forståelse for det biologiske innen matproduksjon. Norge trenger flere grønne hoder, mener hun. 

Landbrukets rekrutteringsprosjekt

Gjennom «Landbrukets rekrutteringsprosjekt», som er et samarbeid mellom Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, håper prosjektansvarlig Marte Gustad Iversen at ungdom vil se hvordan naturbruk kan åpne for mange muligheter, enten man vil rett ut i jobb eller ta videre studier.

– Det er ei god utdanning både for ungdom som vil jobbe praktisk i landbruksnæringa rett etter videregående, skal bli selvstendig næringsdrivende bonde, og for dem som vil videre til høyere utdanning, enten det er veterinær, lærer, rådgiver, ingeniør eller noe helt annet, forteller Gustad Iversen.

Behov for kloke hoder

Kirsti savner en bærekraftig balanse i regnskapet, og mener at bondenæringa for lenge har blitt ignorert som en del av løsningen.

– Vi trenger kloke hoder som kan tenke nytt innen matproduksjonssystemet, og som forstår det biologiske kretsløpet, mener hun.

Kunnskap om kua

Som sivilagronom  og nå doktorgradsstipendiat på kua, har Kirsti opprettet en konto på Instagram kalt @kunnskapomkua. Der deler hun sin kunnskap og får vist sitt engasjement for jobben, og hvor viktig den er for henne.

– En veterinær jobber med syke dyr. Vi jobber for å finne løsninger som forebygger sykdom. Og vi lærer om sammenhengen, forteller hun.

Men aller viktigst mener Kirsti det er at du også velger med hjertet.

– Velg noe du synes er gøy! Da blir du god. Det er masse muligheter der ute!

NATURBRUKSUTDANNINGA ER FULL AV MULIGHETER!

Har du omsorg for dyr og natur, er et friluftsmenneske, deltar i klimabrøl eller trives med praktisk arbeid? Trives du i skog og mark, på sjøen eller havet? Vil du bli din egen sjef, eller jobbe med maskiner og teknologi? Naturbruksutdanning på videregående er for deg som vil dyrke interessene dine samtidig som du går på skolen.

Naturbruk er en yrkesfaglig linje som kombinerer teori, praktiske oppgaver, aktiviteter, ansvar og problemløsning. Du får fagbrev eller yrkeskompetanse, og mange naturbruksskoler legger også til rette for å kunne ta generell eller spesiell studiekompetanse. Undervisningen foregår ofte ute på skolegårdsbruket og i naturen. Du får ferdigheter som kommer til nytte i arbeidslivet, uansett hva du velger videre. Arbeidsgivere ser gjerne etter kvaliteter som praktisk erfaring, helhetlig tankegang og evne til å finne løsninger. Slike ferdigheter gir deg nøkkelkompetanse som er attraktiv for arbeidsgivere innen alle bransjer.

Av Merete Låstad

Neste artikkel