Home » Velg fagutdanning » En vugge for musikk og selvstendighet
Sponset

Nord for Bergen, i Alver kommune, ligger Manger Folkehøgskule, et sted hvor musikk og personlig vekst harmoniserer. –Her oppmuntrer vi elevene til å utforske interesser og behov, sier Silje Louise Spurkeland, linjeleder for Rytmisk Linje.

–Ved Manger begynner vi alltid med spørsmålet ‘hvorfor’. Som, etter vår filosofi, er det viktigste spørsmålet du kan stille deg, sier Silje Louise Spurkeland, engasjert fra telefonen.

–Tradisjonelt har mange blitt fortalt nøyaktig hva, når og hvordan de skal lære. Men hos oss, innenfor våre rammeverk, oppfordrer vi studentene til å spørre seg selv: ‘Hva vil jeg gjøre? Hvorfor vil jeg gjøre det? Hvordan kan jeg gjennomføre det?’ Dette er spørsmål mange av dem må besvare selv, og de er ofte ikke vant til å tenke selvstendig eller ta beslutninger basert på egne behov, legger hun til og forklarer at i motsetning til videregående skoler, som ofte har et standardisert pensum for alle, så finnes det  ingen fast pensum på Manger.

Forbereder storkonsert

Hvorfor det er slik, skal vi snart avsløre, men aller først ønsker linjelederen å gi oss et innblikk fra innsiden på skolen som årlig huser 65 elever, og som spesialiserer seg på brassmusikk og rytmisk musikk.

–Det er hektiske dager her, smiler hun og forteller at skolen i disse dager gjør de siste forberedelsene til julekonsertene, som er en av de store begivenhetene for elevene og de ansatte.

Spurkeland forteller at konserten er todelt – en avdeling med fokus på rytmisk musikk og en annen med brassband, som vil fremføres i kirken. Skolen hadde til og med en gruppe med elever som fordyper seg i HipHop. Disse  forbereder seg også for en spillejobb i Bergen.

–Det å sende våre elever ut i den virkelige verden, med reelle erfaringer, er en kjernedel av vår undervisning, legger hun til og forteller videre at det å være vitne til kombinasjonen av talent og kreativitet hos elevene er noe av det beste med jobben som linjeleder.

Manger Folkehøgskole

 Dette er skolen for deg som vil utvikle talentet ditt i eit kreativt miljø. Du møter erfarne og dedikerte lærarar som dekkjer eit breitt fagområde.

–Elsker samspillet

–Under vår siste generalprøve for julekonserten, fikk vi se et blendende samspill mellom tilrettelagte elever og de andre. Engasjementet strekker seg også utover scenen. De som ikke deltar musikalsk, bidrar med å lage lysdesign, lyd og lignende.  Det er alltid noe for alle å gjøre. Juleavslutningen er spesielt rettet mot foreldrene, men arrangementet er åpent og gratis for alle, utdyper hun.

–Det er fantastisk å se mange fra lokalsamfunnet samt potensielle fremtidige elever, som besøker oss for å se hva vi holder på med. Det skaper en virkelig varm og inkluderende atmosfære, legger Spurkeland til.

Foto: Ingse Bjørø Sæthre

Tilpasser seg hvert kull

Med 10 års erfaring som ansatt ved Manger Folkehøgskule, setter hun også pris på at skolens pensum endrer seg fra år til år.

– Dette er fordi vi tilpasser oss kontinuerlig til den unike elevmassen vi har hvert år. Dette innebærer at vi stadig endrer våre konsepter og tilnærminger, avhengig av hvilke elever og kull som kommer til oss. Det ene året kan fokuset være mer på jazz, det neste på pop, og deretter på rock. Denne evnen til å omstille oss fra år til år holder oss i konstant utvikling, sier hun og legger til at skolen har en dyktig lærerstab som er ivrig etter å lære nytt hele tiden.

Spurkeland forteller også at skolen også har en solid utstyrspark som er tilgjengelig for elevene store deler av døgnet, med lydisolerte bandrom, øvingsrom, fire fullverdige studioer og et studio med mulighet for innspilling av liveband.

– Å arbeide i et så organisk felt som musikk betyr at nysgjerrighet er viktig og fungerer som et drivstoff for oss – det berører hjertet, hjernen og sjelen, avslutter hun.

FAKTA

På Manger folkehøgskole får du utvikle talentet ditt sammen med andre kreative, musikalske ungdommer og dyktige lærere.

Les mer på folkehogskole.no/skole/manger

Av Kristian Mendoza

Neste artikkel