Home » Velg fagutdanning » Floristen får et unikt innblikk i andre menneskers liv
Velg fagutdanning

Floristen får et unikt innblikk i andre menneskers liv

Florist Finn Schøll. Foto: Magnor Glassverk

Finn Schøll er veldig glad i jobben sin som florist. Men skulle han ha valgt om igjen i dag, hadde han blitt gartner i stedet.

– Det er jo gartneren som lager maten, som lager grønnsakene, kornet, krydderet og blomstene. Det kommer hele tiden nye sorter, og gartneren utvikler seg stadig. Det er et innovativt yrke, sier Schøll.

– Man sier at floristen er en trendpåvirker, men det er gartneren som egentlig er det. Når floristen selger blomster i nye farger, har gartneren allerede laget de, sier han videre.

Får ta del i menneskers liv

Den kjente floristen understreker at han trives veldig godt som florist også. Spesielt når han får ta del i menneskers liv.

– Jeg har fulgt mange av kundene mine gjennom barnedåp, bryllup og begravelse. Man får hjelpe til ved de store anledningene i livet. Fra bryllup og fest til sorg og begravelse.  Man kan aldri overta andre menneskers sorg, men man kan kanskje sette et veldig tynt plaster på et stort og åpent sår i en veldig vanskelig situasjon. Det syns jeg er givende, sier han.

Gjør det med hjertet

Skal man jobbe som florist, mener Schøll det er helt essensielt at man klarer å se andre menneskers behov.

– Det gjelder uansett hvilket yrke man velger, som innebærer å stå bak en disk. Når du spør kunden om du kan hjelpe med noe, så må du sannelig gjøre det også. Det er et serviceyrke. Mange vil nok etter hvert innse at mamma og pappas vissvass om at du kan bli hva du vil bare er tull fra ende til annen. Man bør heller ta utgangspunkt i egne evner og interesser når man velger utdannelse, sier han, og trekker frem spesielt én ting som er viktig for fremtidige florist-spirer:

– Hvis du skal inn i denne bransjen, må du gjøre det med hjertet. Da kan det ikke bli feil. Har du glede av yrket selv, så smitter det også over på menneskene du skal være der for.

Trygge yrker med mange muligheter

– Likevel finnes det mange muligheter for den som ønsker å jobbe som florist og har litt ambisjoner. Man må ikke jobbe i butikk. Man kan åpne sin egen lille butikk, bli butikkleder i større kjeder, eller jobbe som innkjøper. Mange blomsterforretninger selger andre ting også, som forskjellig interiør, sier Schøll. Han tror at gartner og florist er yrker man kan regne med det alltid vil være bruk for i fremtiden.

– Folk vil alltid spise og vi vil ha det fint rundt oss, så det er trygge yrker, sier han.

Av Marte Frimand

Neste artikkel