Home » Velg fagutdanning » Her tilbyr de kunnskapsløft til fremtidens fagarbeidere
Sponset

Norge står i fare for å mangle 100.000 fagarbeidere frem mot 2035, ifølge SSB. Cecilia Lind Haraldstad Moen og Jon Godtskalk Bondhus er to av flere hundre lærlinger hos Equinor som er en del av løsningen.

Cecilia Lind Haraldstad Moen

Laboratorielærling i Equinor

Jon Godtskalk Bondhus

Kran- og løfteoperasjoner-lærling i Equinor

Det er 14. august. 169 spente og forventningsfulle ungdommer fra hele landet er klare for sin første dag som lærlinger i Equinor. De skal ut i lære som alt fra blant annet kokker, elektrikere, sveisere og industrimekanikere til faglaboranter, automatikere og kranførere. De neste to årene skal disse tilbringe som lærlinger på både kontorer, landanlegg og offshore fra Porsgrunn i sør til Hammerfest i nord. 

Blant dem er 18 år gamle Jon Godtskalk Bondhus. Han går i sin fars fotspor og satser på en fremtid i høyden. 

– Vært midt i blinken

– Min far var kranfører. Da jeg var liten fikk jeg bli med da plattformen hans lå i land. Jeg har interesse for maskinføring og trives i høyden, så jobben er nesten en bonus, sier Godtskalk Bondhus, som er første års kranoperatørlærling hos Equinor.

Han er nå i ferd med å avslutte 15 ukers intensivkurs ved en kranskole. Nå venter praksis; En ny og lærerik hverdag offshore med helkopterpendling, sterke naturkrefter, tunge og krevende løft og sikkerhet i høysetet.

– Mitt råd til alle som er lei teori, er å prøve et yrkesfag. For meg har det vært midt i blinken. Du kommer jo veldig fort i arbeid, sier Bondhus.

Mange muligheter

Inne på laboratoriet på Equinors forskningssenter på Rotvoll i Trondheim finner man laborant-lærling Cecilia Lind Haraldstad Moen (19) fra Grimstad.

– Som lærling er jeg blitt veldig godt mottatt. Vi er bare tre på laben, men omsorgen for oss ferskinger er litt rørende. Når jeg er ferdig med læretiden, vil jeg ha mange muligheter, som forskning, medisin, utdanning og industri, sier lab-lærlingen.

Hun ser ikke bort ifra at hun vil bygge på med fagskole, eller ta påbygg og fortsette på universitetet. 

– Men jeg har veldig lyst til å bli i Equinor, understreker hun.

Moen har også en klar anbefaling.
– Alle som er interessert i kjemi og nøyaktig arbeid, bør ta Teknologi- og industrifag (TIP) med lab.

Ettertraktet kompetanse

Cecilia, Jon og andre fagarbeideres kompetanse er og blir svært ettertraktet og etterspurt i tiden fremover. 

– Vi tar derfor inn et stort antall lærlinger for å sikre rekruttering av fagarbeidere med viktig kompetanse for framtiden, sier Karen Lene Tjoland som er ansvarlig for rekruttering av lærlinger i Equinor. 

Til enhver tid har Equinor over 300 lærlinger ute i selskapet, fordelt på 13 ulike fagområder. 

– Vi er heldig å være en stor, kjent og ettertraktet lærlingebedrift. Det er også noe vi hele tiden jobber mye og målrettet med å være. Hos oss skal lærlingene få en læretid som er trygg og lærerik med god oppfølging, mangfold og utviklingsmuligheter, sier Tjoland.

Kjønnsbalanse er viktig

Det er ingen hemmelighet at mange av fagområdene hos Equinor tradisjonelt sett er mannsdominerte.

– Det er det ingen grunn til, og vi jobber derfor med å få flere jenter til å søke seg til disse fagene. Blant annet har vi egne kampanjer og skreddersydde stillingsannonser. Kjønnsbalanse er viktig. Vi ser at det bidrar positivt til både det faglige og sosiale miljøet, sier Tjoland.

Cecilia Lind Haraldstad Moen er vant til å være del av mannsdominerte klasser. 

– På Teknologi- og industrifag gikk jeg med fire jenter av i alt 45 elever. Vi ser ikke den samme ubalansen i laboratoriet, selv om det generelt er en viss mannsdominans.

Jon Godtskalk Bondhus ble overrasket da han oppdaget kjønnsfordelingen på kranskolen. Der var det like mange jenter og gutter.

– Jeg ble jo litt overrasket da jeg så jenteandelen, men syns det bare bidrar til å løfte miljøet. Og så er det jo veldig tøft, da! Jentene på kran og løft har det like gøy som meg, sier Equinor-lærlingen. 


Fem gode grunner til å bli Equinor-lærling

  1. Kompetanse: Få fagopplæring av høy standard i en av Norges største og mest anerkjente lærebedrifter. 
  2. Fagmiljø og oppfølging: Lær av de beste og mest erfarne. Som lærling får du tre dedikerte ansatte som på ulike områder sørger for opplæring og oppfølging.
  3. Karriere: Equinor er et stort selskap, noe som gir uante valg og muligheter for jobb etter endt læretid.Alle som fullfører lærlingtiden i Equinor, har mulighet til å søke om fast stilling.
  4. Erfaring: I over 40 år har Equinor tatt imot lærlinger – og vet derfor hva som skal til for å tilby en god læretid. 
  5. Mangfold: Bli del av et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø i et selskap med over 21.000 ansatte fordelt på 30 land. 

Av Vegard Storbråten Øye

Neste artikkel