Home » Velg fagutdanning » I Nordfjord har de superlærlinger
Sponset

Målet er at Nordfjord skal bli den beste regionen å bo og leve, men også å være lærling i. Derfor har de opprettet en ordning med superlærlinger. Adrian Lefdal (18) er lærling i anleggsmaskinførerfaget og er superfornøyd med ordningen.

Alt som bitteliten ble Adrian Lefdal interessert i anleggsmaskiner og alt med motor. Derfor var det ganske naturlig for ham å velge yrkesfag. Til vanlig jobber han som lærling i Sibelco Nordic på Åheim. Et selskap som utvinner mineraler til bruk i stålindustrien,

– For meg er det mye bedre å være lærling enn å sitte på skolebenken siden jeg lærer mer av å være ute i praksis, sier Adrian.

– Hverdagen er variert og jeg kjører både gravemaskin, dumper og hjullaster. Han som følger meg opp på jobb arbeider jeg sammen med hver dag, så oppfølgingen blir veldig bra. Jeg lærer mye av å se på hvordan andre gjør ting. Følger for eksempel nøye med på hvordan de bruker joysticken i en gravemaskin og hvordan de graver. Deretter prøver jeg, før jeg får en tilbakemelding om hva jeg gjorde bra, og hva som kunne vært gjort annerledes, forklarer Adrian.

Superfornøyd med opplæringskontoret

Adrian skryter spesielt av oppfølgingen han får fra Nordfjord opplæringskontor og anbefaler mer enn gjerne andre til å bli lærling i Nordfjord-regionen:

Superlærling er noe av det beste jeg har vært med på. Hver uke mottar jeg meldinger hvor jeg inviteres med for å møte andre lærlinger og kanskje spille bowling, spise pizza, lage mat eller bake julekaker. Vi blir godt kjent og jeg syns det er artig når vi snakker med hverandre om hvordan jobbene våre er siden vi er lærlinger i mange ulike yrker, forteller han.

Hilde-Kristin Nord, som jobber ved Nordfjord Opplæringskontor, er ansvarlig for ordningen og har fått tittelen «superfritidssjef»:

Foto: Foto Frequency

Hilde-Kristin Nord,

«Superfritidssjef», Nordfjord Opplæringskontor

– Det dreier seg egentlig om å jobbe best mulig i alle ledd og å bygge et lag med gode spillere som støtter lærlingene. Vi ser lærlingene som hele ungdommer siden de har et liv utenom arbeid også. Noen jobber kanskje bare sammen med voksne, mens andre bor alene på hybel. Derfor syns vi det er viktig at noen følger dem opp. Det er derfor vi har etablert dette tilbudet, forklarer Hilde-Kristin.

Sosiale samlinger

Opplæringskontoret arrangerer ukentlige samlinger som flyttes rundt til steder i hele regionen siden lærlingene også bor og jobber spredt. Mange av samlingene er aktivitetsbaserte der de driver med surfing, kajakk, sykling og leirdueskyting, eller kanskje tar en tur til verdens lengste akebakke i Loen.

– Men vi har også samlinger hvor vi bare spiller og spiser pizza, eller kanskje et kurs i personlig økonomi. Vi prøver å ha et variert tilbud slik at de fleste finner noe de liker, sier Hilde-Kristin.

Fire samlinger er obligatoriske. Den ene, som har fått navn Kompani Nordfjord, er en todagers samling som kickstarter lærlingperioden med masse aktiviteter der lærlingene kommer litt utenfor komfortsonen og blir godt kjent med hverandre.

– Den samlingen snakker de om gjennom hele læretiden, smiler Hilde-Kristin.

Foto: Nordfjord Opplæringskontor
Foto: Jan Ove Botten

Trenger flere lærlinger

En viktig grunn til at Superlærling ble opprettet var mangelen på arbeidskraft.

– Vi har for få lærlinger i Nordfjord, men samtidig mange utrolig gode bedrifter som vil ta imot dem. Derfor er det viktig å lage et attraktivt miljø for lærlingene og sikre god oppfølging fra vår side. Det er også noe bedriftene setter pris på og som gjør det enklere for dem å ta imot lærlinger, tilføyer Hilde-Kristin.

– Jeg vil absolutt anbefale ungdom å komme hit. Det er veldig mange bra bedrifter som er flinke til å gi lærlingene opplæring. I tillegg er det fint å bo og være her, og ikke minst, er det mange herlige og hyggelige mennesker her, avslutter Adrian.

Alt blir bedre med et supert team i ryggen

Av Tom Backe

Neste artikkel