Skip to main content
Home » Velg fagutdanning » Kjenner på mestring i yrket
Sponset

En av fordelene med å velge yrkesfag er å komme raskt ut i arbeid. Kasper Urberg Sundby synes i tillegg yrkesfag gir gode muligheter for mestringsfølelse, særlig fordi han tilegner seg egenskaper som gjør ham selvstendig i hverdagen.

Kasper Urberg Sundby (18) fra Tønsberg, har akkurat begynt som lærling hos Kongsberg Maritime i Horten, som er en del av Kongsberggruppen (Norges største teknologiselskap). Bedriften er verdensledende innenfor maritim teknologi og tilbyr produkter som ekkolodd, sonarer og undervannsfarkoster, og har et eget verksted hvor det lages prototyper. Kundene opererer ofte i forskjellige bransjer som fiskeri, offshore, forskningsfartøy og militærfartøy.

Kongsberg Maritime i Horten har etablert avanserte og faglige interessante produksjonsmiljøer og utviklingsmiljøer. De er opptatt av utvikling til det grønne skiftet og produkter som skal effektivisere de bransjene de selger til. En lærling hos dem vil komme midt oppi utvikling av nye produkter og markeder. Bedriften er kvalifisert til lærlinger i flere avdelinger.

Nyttig kunnskap og mestringsfølelse

– Jeg valgte denne retningen fordi jeg var lei av å sitte stille, og ville bruke hendene. Det er et fysisk yrke, sier lærling Kasper.

– Jeg tok industriteknologifag etter VG1 og prøvde ut forskjellige bedrifter som ikke passet meg. Så fikk jeg anbefalt Kongsberg Maritime av lærere. Det er et trivelig sted med et lite og rolig miljø.

Ved endt lærlingtid har Kasper fagbrev som finmekaniker. Han er fornøyd med valget og tror de fleste vil lære mye ved å velge yrkesfag.

– Det er spennende og variert, og man lærer ting som gjør at man kan ordne ting selv. Som for eksempel å fikse bil, istedenfor å måtte sette den på verksted hver gang det er noe i veien. Det er artig å ha den kunnskapen og man får en mestringsfølelse. Lønn er også en bonus og gir mer motivasjon.

Mange veier og muligheter videre

Ved å velge yrkesfag gir man seg selv mange muligheter etter lærlingtiden. Kasper holder de fleste mulighetene åpne og er glad han gikk den retningen han gjorde.

– Det er flere muligheter både her og med videre skole. Jeg kan utvikle meg videre til mekanisk konstruktør eller videreutdanne meg på skole.

Kasper poengterer at han lærer mye og at jobben er spennende. Han anbefaler sterkt arbeidet han driver med til andre likesinnede personer.

– Det er mange kule og interessante komponenter å jobbe med. For å jobbe med dette bør man like tungt arbeid og tung løfting. I tillegg må man tåle å gå mye av dagen og like en utfordring hver dag.

Han sier at han fortsatt har skole som lærling, men på en annen måte. Han får god hjelp, men står også litt ansvarlig selv for å få den beste opplevelsen som lærling.

– Engasjement er viktig, og det å sette individuelle krav. Man må selv gidde og ønske å lære, avslutter Kasper.

Tekst: Amanda Kjærvik Sundbø

Next article