Home » Velg fagutdanning » Lærlingen som elsker å blande Litago
Sponset

Å blande kakao i opptil hundre tusen liter melk, er utrolig fascinerende. Ja, til og med noe av det kuleste med hele jobben. Det syns August Johansen som går som lærling i produksjonsteknikk hos Tine.

For tiden er Johansen på opplæring på en avdeling de kaller «blandinga».

– På blandinga har vi kakao og andre ingredienser i melken og lager spesialprodukter som blant annet Litago, milkshake, proteinpudding og Kos-produktene karamell- og sjokoladepudding, sier Johansen.

– Det er utrolig fascinerende å se hvor store volum det er her. Vi bruker opp til 100 000 liter melk for å lage de mest populære produktene, sier den unge lærlingen entusiastisk.

Johansen begynte som lærling hos TINE i Brumunddal i høst. Gjennom det to år lange utdanningsprogrammet, skal han innom alle avdelingene i meieriet.

– Jeg begynte i mottakelsen der melka kommer inn, og følger så produksjonen kronologisk avdeling for avdeling, sier han.

God oppfølging

Interessen for meieri og matfag fikk Johansen etter at Matbransjens opplæringskontor var på skolen hans og fortalte om mulighetene innenfor matindustrien.

– Jeg syntes det virket kult og spennende å jobbe på meieri. Og så hadde jeg bare hørt positive ting om TINE fra før, sier lærlingen.

Heldigvis stod virkeligheten til forventningene.

– Jeg får veldig god oppfølging i utdanningsprogrammet. I tillegg er lønna i lærlingperioden god, sier han. Nå krysser Johansen fingrene, og håper på fast jobb hos TINE etter lærlingtiden.

Attraktiv for arbeidsgiverne

Lars Jørgen Platou er instruktør hos TINE. Han jobber sammen med Johansen, og skjønner godt at Johansen ønsket å ta fagbrev ved meieriet.

– Jeg har gått som lærling innen industriell matproduksjon selv, og var faktisk den aller første lærlingen på TINE i Brumunddal da jeg begynte i 2002, sier Platou.

Han legger til at TINE trenger fagfolk innen blant annet IMP, produksjonsteknikk, automasjon, industrimekanikk, logistikk, transportfag.

– Har man et fagbrev er man en attraktiv arbeidstaker, sier han.

Nils Robert (t.v.) viser August Johansen hvordan det skal gjøres. Foto: Lars Jørgen Platou

Store sjanser for videre jobb 

– Etter lærlingtiden, kan man søke jobb hos Tine. Har man gått som lærling her, kan man se på det som et to år langt jobbintervju. Har man gjort et godt inntrykk, er sjansene store for å få jobb, sier Platou.

Han forteller videre at mulighetene for å ta videre utdannelse også er til stede.

– Med et fagbrev kan man også velge å ta videre utdannelse, for eksempel mat-teknikk ved Trondheim fagskole eller Y-veien. Det er mange muligheter. Mat er verdens viktigste ressurs og med kompetanse skal vi vinne fremtiden!

Av: Marte Frimand Anda, [email protected]

Neste artikkel