Home » Karrieremuligheter » – Mamma mistet kaffekoppen da jeg sa jeg ville bli snekker
Sponset

Linn Marie Gressum var 16 år da hun hadde sommerjobb på jobben til pappa, som var kranfører i Backe. Hun gikk på videregående skole og hadde valgt allmennfaglig retning. Tanken var å jobbe med barn eller bli arkitekt, men sommerjobben fikk henne på andre tanker, noe som overrasket mamma.

Linn Marie Gressum

Deltidsstudent ved Fagskolen i Viken, Tilvalgsleder og kalkulasjon hos Backe

– Jeg tror det er mange som stopper ved tanken dersom de får slike reaksjoner fra foreldrene som jeg fikk av mamma. Kanskje det er noe av grunnen til at det er så få kvinner i bransjen, sier hun tankefull. Heldigvis har mamma støttet meg i mine valg hele veien, selv om hun ble overrasket den gang, smiler hun.

Norge er blant landene med lavest kvinneandel i yrkesfag, og yrkesfaglig utdanning har ufortjent lav status ifølge den årlige rapporten Education at a Glance 2021.

– Jeg husker en jente jeg møtte en gang. Hun ville bli snekker, men fikk ikke lov. Foreldrene ville helst at hun skulle bli sykepleier, forteller Linn Marie.

Kjønnstilpasning på arbeidsplassen

Backe har levert prosjektutvikling og entreprenørvirksomhet i over 75 år. De har hovedkontor på Lysaker og omsetter med sine 900 ansatte for totalt 4,3 milliarder.

Selskapet har en strategi på å øke kvinneandelen i selskapet, og daglig leder, Johan Abrahamson, forteller at tidene heldigvis har forandret seg.

Johan Abrahamson

Daglig leder Backe

– Dersom det er en eller flere jenter på prosjekter, setter vi opp egne brakker med en eneste gang, og arbeidstøyet er bedre tilpasset så de passer til både jenter og gutter. Slik var det ikke før.

Sikker jobb i fremtiden

Etter sommerjobben, utdannet Linn Marie seg til snekker. I 2006 tok hun fagbrev og ble så i yrket i fem år. Deretter ble hun utdannet til fagskoleingeniør i 2011 og jobbet som anleggsleder mellom 2011 og 2015. Så ble det tilvalgsleder og kalkulasjon. Alt hos Backe.

– Jeg har alltid likt det å holde på med ting som det blir synlig resultater av. Da jeg jobbet i ti år som forskalingssnekker synes jeg det var moro å dra tilbake og vite at jeg hadde vært en del av det ferdige huset eller blokken. Ingen dager var like og det gode samspillet var fint.

I dag er Linn Marie BIM deltidsstudent ved Fagskolen i Viken, ved siden av jobben som tilvalgsleder og kalkulasjon hos Backe.

– Det er viktig å øke rekrutteringen og sette fokus på det positive ved yrkesfag. Dersom andelen kvinner øker, vil jo også dette føre til et jevnere og bedre arbeidsmiljø.

Backer studenter

Det er i dag stor etterspørsel etter dyktige fagarbeidere og Fagskolen i Viken tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning som ligger på nivå over videregående opplæring. De har spesielt fokus på styrke opplæring i bedrifter og har en tilpasset lærlingeordning for å møte etterspørselen.

– Jeg går en dag og en kveld i uken på skole, og resten er selvstudier, og jobb hos Backe Østfold. Studiet er krevende, men morsomt, og vi jobber både individuelt og i team. Det er også positivt at dersom man tar videre utdanning og er jente, så får man ekstra poeng, forteller Linn Marie.

– Gode fagutdannete håndverkere har vi alltid behov for. I dag er det helt naturlig å se etter folk med høyere yrkesfaglig utdanning, med tanke på digitaliseringen, effektiviseringen og at samfunnet forandres hele tiden, sier Johan.

– Det er viktig å tenke på at man må ikke være for eksempel snekker hele livet. Det er så mange muligheter og ved å velge yrkesfaglig tar du et trygt valg. Det er gode hjelpemidler, med kraner til tunge løft, stort fokus på HMS og god lønn. Jeg tror det er viktig å formidle dette så tidlig som mulig, kanskje allerede på barneskolen. Både for å informere både barna og foreldrene, avslutter Johan Abrahamson.

Skreddersydde studieløp for deg som vil tilpasse deg fremtidens arbeidsmarked

Av Cathrine Naglestad

Neste artikkel