Home » Velg fagutdanning » Universitetet med de kloke hendene
Sponset

På en av de største fagskolene i landet, Fagskulen Vestland, har de opprettet en ordning med studentveiledere og etablert et samarbeid som gjør at du kan spare et helt studieår hvis du tar videre utdanning etter fagskolen.

Fagskulen Vestland har camus på åtte forskjellige studiesteder i Vestland fylke. Det er en stor fordel ifølge rektor Torbjørn Mjelstad:

Torbjørn Mjelstad

Rektor Fagskulen Vestland

– Vestland fylke er ganske stort i areal og derfor er det en fordel for studentene at vi har flere studiesteder spredt rundt i hele fylket. Da kommer vi nærmest mulig der hvor studentene arbeider og bor. Da blir det også enklere for dem å delta i studier, forklarer rektoren.

Studenter ved fagskoler er gjerne litt annerledes enn studenter ved høyskoler og universiteter siden mange av dem er i full jobb, har etablert seg i eget hjem, ofte har barn og gjerne er rundt 30 år gamle mens de studerer.

– Vi har innsett at studentene våre har travle hverdager hvor det kan være vanskelig å få ting til å gå i hop. Derfor er det viktig at ikke reising i seg selv blir for krevende for dem hvis de for eksempel går på noen av de samlingsbaserte studiene som Fagskulen Vestland tilbyr. Det gjelder å gjøre studiehverdagen så fleksibel som mulig, derfor har vi også åpnet for at studentene kan delta digitalt i enkelte tilfeller, fortsetter han.

– Det handler om å ha fokus på det som er viktigst, nemlig studentene, tilføyer rektoren.

Fagskulen Vestland har topp moderne læringsfasiliteter. Her tester studentene robotene i Campus Verftet i Førde. Foto: Morten Wanvik

Egne studentveiledere

Morten Breivik (23) hadde fagbrev som elektriker og vært i militæret før han startet på Fagskulen Vestland. Nå går han andre året på elkraft og målet er å bli elektroingeniør, men han har også fått rollen som studentveileder for medstudentene sine:

Morten Breivik

Student og studentveileder Fagskulen Vestland

– Som studentveileder hjelper jeg medstudenter som sliter i enkelte fag eller kanskje har litt lite motivasjon, forteller han.

Det vanlige er at Morten setter av en fast tid hver uke der de medstudentene som vil, kan møte opp og få hjelp med studiene, få svar på spørsmål, eller hente motivasjon. Som regel er det 10 – 15 som møter opp på hver samling.

– Vi ser stor nytte av dette, både på heltidsstudiene, men kanskje aller mest på de samlingsbaserte studiene. Da er dette tilbudet viktig for å hjelpe dem gjennom, og ikke minst for å skape og utvikle et godt læringsmiljø, skyter rektor Torbjørn Mjelstad inn.

Sparer et studieår

Morten Breivik trives og er svært godt fornøyd med Fagskulen Vestland. Planen er at han skal gå videre på ingeniørstudier ved Høyskolen på Vestlandet som Fagskulen har et samarbeid med:

– Avtalen er at studenter som går elkraftlinjen her, kan gå rett inn på andre året på ingeniørutdanningen på høyskolen. Det betyr faktisk at jeg sparer et helt år med studier, sier Morten fornøyd.

– Vi jobber med å få på plass tilsvarende løsninger for bygg- og maskinfag også. De som velger å gå veien fra yrkesfag via fagskole til høyere studier får en fantastisk kompetanse som kanskje har større verdi enn mange andre utdanninger, siden de også har praktisk bakgrunn. Jeg pleier ofte å si at vi ikke er en akademisk institusjon, men en institusjon som setter pris på den kunnskapen vi har lært gjennom hendene. Eller sagt på en annen måte; at vi er universitetet med de kloke hendene, avslutter rektor Mjelstad.

Fagskulen Vestland

Av Tom Backe

Neste artikkel